Saturday 27 February 2010

sacepums

vispār es reti taisu sacepumus un vēl retāk pudiņus [man nepavisam negaršo]. bet šodien gribējām tieši sacepumu, kurš būtu varējis ilgāk sacepties, bet mēs bijām gatavas ēst arī ne tik sacepušos dārzeņu buķeti [burvīgs vārds!].


dārzeņu sacepums. 
[veģetārs un pilnībā piestāv ēdiengavēnim, ja kāds tādu šobrīd ietur]


kartupeļi
daudz šampinjonu
paprika
siers
cukini
tomāti 
baziliks
[vārdsakot, viss, kas garšo]


no kartupeļiem uztaisa kartupeļu biezputru [es taisīju ar saldo krējumu, bet ļoti labi derēs arī piens]. izliek stikla cepamajā traukā. tad pāri sviestā apceptas sēnes, tad cukini, tad paprika, tomāti un pāri visam siers ar mazo ķirštomātu dekoru.
es, protams, neatturējos arī no bazilika pievienošanas, kur vien to varēja izdarīt.

kā jau augstāk minēju, mums viņš tā riktīgi nepaspēja sacepties...jo renāte ļoti gribēja ēst. bet, neskatoties uz to, tāpat garšoja lieliski. ar tomātiem un cukini nevajag pārcensties, jo tad būs pārāk sulīgs un tad patiešām nekāds sacepiens sanākt nevar.

apetīti!

Friday 26 February 2010

Vafeļu Kūka

Sen zināma, varbūt nedaudz aizmirsta, bet galu galā - garšīga.
Ātri pagatavojama, nav jācep, var ēst arī piektajā dienā!
Bija neliela problēma ar vafeļu plākšņu atrašanu. Manā bērnībā tādas varēja katrā pārtikas bodē dabūt - kantainas, apaļas.. Tagad pēc ilgiem meklējumiem uzgāju Maximā, bet arī tikai milzīgajā, mazajās nebij un arī tikai taisnstūrainās.. vo.

Vafeļu Kūka

1 paciņa vafeļu plāksnes (manā paciņā bija laikam 8)
1 paciņa sviesta
1 burka vārītā kondensētā piena (piemēram, Rududu, bet man bija cita zorte)
1 nepilna neliela burciņa vislabāk brūkleņu ievārījuma

Mīkstu sviestu sakuļ ar Rududu, ar mikseri.


Un tad tik smērē. Vafeļu plāksne - sakultais krēms, vafeļu plāksne - krēms, ievārījums, vafeļu plāksne... utt. brīva improvizācija.
Un tad rakstura pārbaude - kūka jānotur, lai samirkst, savelkās. es ieteiktu vismaz stundas 6. var arī vairāk.

Lai garšo!






Monday 22 February 2010

BalerīnKūka

šo te kūku mamm vakar arī taisīja. pēdējā laikā viņa ķērusies klāt kūkreceptēm, kuras pirms tam nav taisījusi. lai gan viņas pašas pierakstpavāgrāmata ir pilna ar kūkām, kēksiem un saldajiem.




BALERĪNKŪKA

5 olu baltumi
2/3 gl. cukura
vaniļas cukurs
1 tējk. etiķis
šķipsna sāls
4 tējk. kartupeļu ciete
putukrējums
saldētas zemenes vai ogas

olu baltumus sāk putot un pievieno šķipsnu sāls un vēl puto. pamazām pievieno cukuru un tik puto. līdz stingras putas. pievieno vaniļas cukuru, etiķi, kartupeļu cieti un lēnām visu iemaisa. paņem kūkas formu un izklāj ar cepampapīru, ielej visu to baltumu masu. cepeškrāsnij jau jābūt iesildītai un uzstādītai uz 160 grādiem, ne vairāk - procesam jābūt lēnam. liek iekšā un cep stundu vai ilgāk - jābūt tādai kā bezē, bet ja nav tik cieta, arī garšīgi. kad tā kā sacepusies, ļauj lēnām atdzist, kādu stundu. 
pēc tam pāri liek putukrējumu [saldumu pats var kontrolēt] un sablenderētām zemenēm. un nemaz neliekas tik trekni kā izskatās. 

 
kad šitādes te, vasarā ieliktās kastītes, ziemā atrod ledusskapī, tā ir pārākā laime. un par daudz nekad nevar būt!
 
te tas saceptais olas baltums. virsa nedaudz apdega. bet to ir ļoti viegli likvidēt.

un kurš gan nezin kāds izskatās sakults putukrējums. 
to nemaz nelikšu. jā.

boooon apetit!



Sunday 21 February 2010

peldošās salas

peldošās salas mūsu virtuvē ir bijušas, kopš sevi atceros. vienmēr ļoti gaidīts saldais un ļoti ātri pazūdošs.
pati pirmo reizi taisīju, kad man bija kādi 13 gadi. un sanāca tāpat kā mammai.


PELDOŠĀS SALAS

3 1/3 glāzes piena
6 olas
1 gl. cukurs
1 tējk. kartupeļu ciete
vanilīns

uzvāra pienu, bet ne līdz vārīšanās procesam, lai nenāk pāri malām. olas baltumus vispirms puto bez cukura un ar laiku putojot to pievieno, kādas 2 karotes. saputo riktīgi stingrās putās. vēl putujot pievieno arī kartupeļu cieti. šīs stingrās putas liek iekšā karstajā pienā un karsē kādas 3 minūtes cilājot tos baltumus pa to pienu - tas tāpēc, lai apraujās nedaudz.
vaniļas mērci taisa tā. saputo olu dzeltenumus ar atlikušo cukuru un vanilīnu [naža galu, vai vanilīna cukuru - bet to tad vairāk]. tad daļu atšķaida ar karsto pienu un kad jau ir atšķaidījies - lej klāt visam pienam un uzkarsē, bet neuzvāra. vajag pagaršot - varbūt prasās vēl vairāk cukura vai vanilīna - droši pieliek tik, cik garšo.
nu ja. un tad kad vaniļas mērce atdzisusi pilnībā, tajā saliek salas. un pa šķīvjiem.
šausmīgi garšīgi. nu tā vaniļas mērce, protams.
 
  
 

Friday 19 February 2010

BABE jeb BAnāns ar BEkonu

ja vīrieši vakarā gaida hokeju un lok no pudelītes aliņu, vai ja ar lielo ēdienreizi nav bijis gana, vai ja nāk ciemiņi, vai vienkārši skatoties telliju gribas kaut kā sevi palutināt,tad vajag taisīt babe.šī uzkoda ir netikai lil pārsteigumiņš garšas kārpelēm, bet arī gana sātīga (bet ne tik trekna).
tātad vajadzēs:

banānus
bekonu vai auksti kūpinātu cauraudzīti
laimu vai citronu
mellos piparus
persilādi vai oregano
cepeškrāsni

daram šitā.
ieslēdzam cepeškrāsni.
sašņikā gaļiņu plānās šķēlītēs. visplānākajās.
sagriež banānus, apslaka ar laimu or citronu un uzber piparus+persilādi vai oregano. vai arī īstnībā timiāns būtu super. vai svaiga piparmētra piemēram.



bekona šķēlītes tin ap banāniem un piekaļ pie banāna ar zobubakstāmo irbulīti.
kad tad viss padarīts lielk cepeškrānī un cepina.
apcepina un ēd siltas.
vai aukstas.
super ja bekons ir tāds kraukšķīgs. ammmmm.





tadā! ģībstu!


aperitiv

Francijā reiz katru dienu našķojos, biju piemirsusi, cik lieliski var būt, un tad nu nesen atsāku savas tradīcijas arī iekš mājām :)
Nepieciešams:
ķirštomātiņi
svaigi cepta maize (for perfect result - baguette)

siers (Roquefort, Camembert, Brie, stiprs Chevre utml)

Olīveļļa

vinaigre balsamique ( vīnogu etiķis laikam :))

mellie pipari nedaudz

sinepes ja gribas
varbūt avokado, cieti kūpināta desa, salātlapas..
___________


Tad nu mazos tomātiņus sagriež uz pusītēm un izmētā randomā pa lielo šīvi, maize lielos gabalos plēšanai uz blakus šķīvīša, sierus sadala gabaliņos un pievieno pie tomātiņiem uz šķīvja, ja ir avokado, desiņas šķēlītes tad arī..Pārlej ar olīvveļļu, iepilina šur tur etiķi, piparu nojausmai..
Tad plēš maizi, riktīg izmērcē olīvveļļā un etiķī, sieru pieliek maizītei klāt un tomātiņus apviļātus tur kopā un liek mutē. un bauda garšas salikumus :)
ja izvēlas pievienot sinepes, tad mērci (eļļa, etiķis, pipari, sinepes) sagatavo atsevišķā bļodiņā un pievieno uz šķīvja jau sajauktu kopā.

brokastis nr.2

lai cik vienkārši tas arī nebūtu. un tomēr.

atkal rīts, kurā es ledusskapī uzgāju visus 'savus' produktus un gribēju skaistas brokastis. pieņemsim, ka par godu brāļiem dukuriem. jo mans rīts tiešām sākās jau 5.25

 


tapa siltie brokastu salāti:
cepti šampinjoni ar tomātiem, svaigu baziliku, diedzētām kaņepju sēklām un nedaudz sāli. [tomātus un baziliku arī pievienoju cepšanas procesā]

un karstmaizes. arī ar šampinjoniem, baziliku un kaņepjsēklām.
diedzētās kaņepjsēklas visiem var negaršot, jo ir diezgan stipras un varbūt pat rūgtenas. bet man likās, ka viņas piedeva ļoti labu asumu un kraukšķīgumu.
tāpat ēdamās ir diedzētās lēcu sēklas - paciņa izēdama pāris minūtēs un garšo pēc svaigajiem, jaunajiem zaļajiem zirnīšiem. iesaku!

Tuesday 16 February 2010

šārīta brokastis

ir dienas, kad man vispār tādu nav.
tāpēc dienu, kad tās ir tik labas, es atzīmēju.

 

protams, nekā sarežģīta:
tumšā ciabatta
svaigi šampinjoni
svaigs baziliks
ķirštomāti
un siers

uz 8 minūtēm cepeškrāsnī un laime pilnīga.


iesaku iegādāties svaigo baziliku - sajūtas uzlabo par 70%
un smaržo pēc vasaras palodzes!

Sunday 14 February 2010

šokolādes kūka

šī kūka ir debija mūsu virtuvē. tikko ieraudzīta žurnālā un jau pēc apraksta vien zinājām, ka derēs. būs mūsējā.


šokolādes kūka. 

pamatam:
1 ola + vēl viens dzeltenums
50 g šokolāde [labāk melnā]
50 g sviests
35 g pūdercukurs
35 g miltu
1/2 tējk. cepampulveris
1 tējk. kakao

sviestu ar šokolādi kopā sakausē, turot virs ūdens tvaika - vāroša katla ar ūdeni. kad sakusis - ļauj nedaudz atdzist. olas baltumu, kas atdalīts no tās vienas olas - saputo stingrās putās ar šķipsnu sāls un nedaudz cukura. olu dzeltenumus saputo ar atlikušo pūdercukuru. tad padzisušajā šokolādes masā iemaisa to dzeltenummasu. miltus sajauc ar cepampulveri un iesijā tajā masā klāt. iesijā arī kakao un iecilā stingrās baltumu putas. 
sagatavo tortes veidni, kurā ieklāj cepampapīru un ieziež nedaudz ar sviestu. to mafinlīdzīgo masu izklāj pa veidni un liek uzkarsētā cepeškrāsnī uz 180 C un cep apmēram 20-25 minūtes. atdzesē, atstājot veidnē.
















un krēms tātad:

500 g šokolāde
400 ml saldais krējums
3-4 ēd.k. brendijs vai rums
100 g žāvētas plūmes
1/2 tējk. kakao

uzvāra saldo krējumu, nu tā, ka līdz burbulim. un noņem no uguns. tad tajā samet šokolādes gabaliņus, maisot izkausē, līdz izveidojas viendabīga, trekna masa, kurai pievieno brendiju. atdzesē, bet neļauj atdzist pavisam. kad vēl silta - ar mikseri uzputo - sanāk tāda šausmīgi apetelīga laizāmmasa [sākotnēji liekas, ka tas nav izdarāms, jo jāputo diezgan ilgi - tāpēc ērtības labad var visu masu sadalīt kādās 3 daļās un putot atsevišķi - tā būs daudz ātrāk].
vienu ceturto daļu no masas izklāj uz atdzisušās pamatnes, tad to izklāj ar gabaliņos sagrieztajām žāvētajām plūmēm. plūmēm pāri liek vēl saldo masu un izlīdzina, nedaudz atstājot dekorēšanai. pārkaisa ar kakao. un dekorē, izmanotojot pārtikas maisiņu vai speciālo pistoli - taisot jebko un tam jebkam liekot pa virsu mandeles. liek ledusskapī un ļauj tam visam nedaudz sastingt.









voilā!

Friday 12 February 2010

Ņammīgie, ašie makaroni

Šie makaroni ir ārkārtīgi garšīgi un pagatavojami 6 minūtēs!

Vajadzēs:

1)Tagliatelle makaronus;
2)pesto burciņu;
3)Parmas sieru:
4)ķiršu tomātiņus


Liekam varīt makaronus. Kamēr vārās makaroni, sīki sarīvē Parmas sieru. Kad makaroni novārījušies, nokāš ūdeni un pievieno pesto, sarīvēto Parmas sieru un samaisa. Pēc tam pievieno uz pusēm pārgrieztus ķiršu tomātiņus un ņamma ir gatava! (Jārēķinās ar to, ka visi vienmēr prasa papildporcijas ;))

Sunday 7 February 2010

citronrulete

es vispār konditorejās nekad neskatos uz ruletēm, jo man liekas, ka es nekad nevaru būt pārliecināta par to, kas tur būs iekšā. bet es skatos uz pārbaudītām vērtībām - vecrīgām, austiņām un kanēļmaizītēm, piemēram.
šis nav tas ruletes gadījums. šī rulete ir varen laba, jo ietver sevī vienu no maniem iecienītākajiem piena izstrādājumiem - biezpienu. recepte atkal jau ir nākusi no kāda žurnāla, kuru neviens nav saglabājis, bet atmiņa mūsu ģimenes sievietēm ir laba.
te nu tā ir.



Saldā citrona rulete ar biezpiena aprikožzaptes pildījumu.

3 olas
4 ēd.k cukura
3 ēd.k miltu
1 citrons
paciņa biezpiena
125 g saldais krējums
pūres aprikožzapte
sauja mannā

atdala olu dzeltenumus no baltumiem. katram atvēlot normāla izmēra bļodu. dzeltenumiem pievieno 2 1/2 karotes cukura - kārtīgi uzputo, ka no tā cukura ne miņas. saputo arī baltumu, pievieno 1/2 ēdamkaroti cukuru, kad jau bišku tas baltums izkustināts, kā arī šķipsnu sāls. tā vienkārši vajag.
tad dzeltenumu masā ierīvē viena citrona miziņu un pa vienai iemaisa miltu karotes - sanāks diezgan ķepīga un pabieza masa, bet satraukumam nav pamata. ir taču saputotais baltums! to pamazām iecilā dzeltenummasā, līdz iegūst gaisīgu, viendabīgu masu.
pannā izklāj cepampapīru un to pārber ar mannā, tā, lai daudzmaz noklāj to papīru, bet bez pārspīlējumiem, protams. tā mannā vajadzīga, lai biskvīts nepieķerās pie tā papīra tik ļoti. izklāj gaisīgo masu pār mannā un liek uzsildītā cepeškrāsnī uz kādiem 200 C, uz aptuveni 8-9 minūtēm. krāsni nevirināt. man jau liekas, ka pat visnepacietīgākie cilvēki spēj paciesties 8-9 minūtes. bet ja ne - biskvīts sakritīsies nelabojami.
pa to laiku, kamēr tas cepās, sakuļ saldo krējumu ar karoti cukura. liek klāt caur sietiņu izstumdītu biezpienu un viegli iemaisa. es iespiedu arī sulu no tā jau norīvētā citrona sulas - ar pusi pietiek.
kad biskvīts izcepies, ņem to laukā un apmet riņķī uz kādas uzticamas virsmas [liela dēlīša, šķīvja vai tīra galda] un ļauj atpūsties uz kādām 3 minūtēm, apsedzot to ar tīru dvielīti. no papīra, saprotams, vispirms atbrīvojas.
kad tas ir atpūties un nav vēl kļuvis auksts [jo aukstu ruletē sataisīt būs pagrūti], novieto ērtā vietā gala apstrādei.
izklāj pa visu  biskvītu gardo biezpienmasu un tai pāri aprikožzapti. un rulllē. pa malām spiedīsies laukā, bet satraukumam jau atkal nav pamata - tas ir gards un ar karoti var apēst viens divi.
noliek uz smukumšķīvja un ļauj nedaudz tam visam sasūkties.
garrdi.


principā jau droši vien var likt jebkuru zapti, bet es ar citām neesmu mēģinājusi un jāņem vērā, lai ar to citronu tā labi sasaucas.
[tēts saka, ka gribētu brūkleņu vai dzērveņu]

apetīti!

 

pss
piedodiet par bildēm. manā virtuvē vakaros ir nekam nederīga gaisma.
un ar zibspuldzi es tik ļoti nedraudzējos.

Saturday 6 February 2010

franču gaļa

man mamm saka, ka šo jau visi zina, bet man pašai nekur citur kā mājās šo nav nācies ēst. kārtējā treknā deva vēderam. un gaļa. man garšo vienmēr.
kāpēc to sauc par 'franču gaļu'?
man nav ne jausmas.



franču gaļa.

1 kg cūkgaļas kakla karbonāde
1 paliels sīpols
siers
puspaciņa majonēze

Sagriež gaļu gabaols un izklapē. kārto uz pannas un apber ar sāli, pipariem. tad pāri liek sagriezto sīpolu. pāri tam liek kārtu ar rīvētu sieru. un pār to - majonēzi.
šausmīgi vienkārši. šausmīgi trekni. un tik pat garšīgi.
ļoti labi garšos ar vārītiem kartupeļiem un kādiem lapu salātiem.
to var papildināt arī ar tomātiem vai jelko citu, kas garšo, piemēram - baziliku ..)


Thursday 4 February 2010

piparkūkas

Nu ko - laiks ppiparkūkām? Kurš teica, ka tās jātaisa un jāēd uz Ziemassvētkiem, he!

Tātad - mājas piparkūkas, tādas, kādas tās gatavoju es. Sastāvdaļu daudzums ir mulsinošs, bet lielākā daļa no tā visa ir garšvielas. Pašā pamatā tā ir smilšu mīkla, un kurš tad neprot to taisīt?!

vajadzēs*:
vaniļas pāksts (1/2) vai vaniļas cukurs, tiem, kam tas tīk labāk
pēc gaumes mazliet tumšo rumu/balzamu/amaretto... (20ml)
kardamons (4 nelobītie gab. vai tējkarote ar nelielu kaudzīti malts)
koriandrs (kādi 7-10 graudi)
melnie pipari (pēc izjūtas, kādi 10-15 graudi)
smaržīgie pipari (citi sauc par vircēm) (3-5 gab)
muskatrieksts (1/2 tjk.)
kanēlis (2 ē.k.)
krustnagliņas (15-20 gb, var arī vairāk, pat 30 gb)
svaigs vai malts ingvers (ar svaigu foršāk) (malts - 1 pamatīga tjk., svaigs - pirksta gals)
citrona un/vai laima miza (jo vairāk miziņas, jo vairāk jūt. tīri pēc izjūtas)
mandarīna un/vai apelsīna miza (tāpat kā citrona mizai. nevajag baidīties likt, ir forši, ja jūt)
kurkuma (zināms arī kā haridra) (1/3 - 1 tjk.)
(jebkuru no augstāk minētajām var izlaist, bet jo vairāk, jo niansētāka garša)
iesala ekstraksts (0,15 - 0.25L)
sviests (300-400gr)
milti (1,5 - 2kg)
sāls (šķipsna)
brūnais cukurs (ap 400g, vislabāk daļu parastā brūnā cukura un daļu nežāvētā brūnā niedru cukura)
soda/cepamais pulveris (šķipsna sodas vai puspaka cep.pulv.)
silts ūdens (1/2 - 1 glāze)

nesen atklāju, ka šur tur mīklai pieliek arī kakao - krāsai. neesmu mēģinājis.

gatavošana:
cietās garšvielas saberž pulverī (ja ir piesta - ideāli, ja nav - sadauziet ar gaļas āmuru) un sajauc ar tām, kas jau maltas (!izņemot haridra). miziņas smalki sasmalcina. ja svaigs ingvers - to arī smalki sarīvē vai sakapā.

katlā uzkarsē sviestu, iemaisa garšvielas(izņemot miziņas un haridru; vaniļas pāksti šķiet vajag izsutināt ūdenī un izņemt mīkstumu un to pašu ūdeni kā arī mīkstumu vēlāk pievienot katlā. ja lieto vaniļas cukuru, tad šī problēma atrisinās pati no sevis) un apvāra, lai garšvielas atverās. alkoholu arī liek sākumā, lai izvārās spirts un paliek tikai garša. pievieno iesala ekstraktu (kādu 1/3 burkas uz 1,5-2kg miltu, var mazāk, var vairāk), cukuru. pusglāzi ūdens. vāra kamēr paliek mazliet karamelīgs (tā doma ir lai nav pārāk savārīts, bet nav arī galīgi šķidrs). noņem no uguns,pievieno miziņas.

miltus samaisa ar haridru un sodu/cep.pulveri, sāls škipsnu. karsto masu mazliet padzesē un jauc iekšā maisot ar karoti. labi samaisa ar karoti, ja biezāks tad ar rokām un ļauj lēnām atdzist (pārvelk ar pārtikas plēvi vai vai ieliek slēgtā traukā un ietin dvielī... )

kad atdzisusi, sadala mazākos gabalos, ietin pārtikas plēvē un liek ledusskapī vai vēsā vietā ievilkties uz vismaz nedēļu, ideālā gadījumā uz mēnesi vai diviem. saka, ka piparkūku mīkla jātaisa jau rudenī. ja gadījums ir steidzams, tad var cept arī pēc 3-4 stundām...

gatavai mīklai var likt klāt smalki sadrupinātu Laimas "Rīga" šokolādi, mērklas zāvētās plūmes vai aprikozes, riekstus vai jebko citu, kas šķiet saderīgs...

viss. bilžu nav.

___
*visas sastāvdaļas ir aptuvenos daudzumos, jo savu ideālo kombināciju atlāj katrs pats. vadieties pēc sajūtas!

Wednesday 3 February 2010

Čipsīgie salāti

Es šos salātus gatavoju trīs variantos:
a) ģimene ir super duper izsalkusi;
b) man pašai gribās ko sātīgu, gardu un ātri pagatavojamu :) ;
c) šie salati ir puiku magnēts! Visi, kas līdz šim ir tos pagaršojuši, nespēj pretoties gatavotājas valdzinājumam! :)

Kā jau vēsta nosaukums - būs čipsi! :)
Slaido līniju var aizmirst - šie salāti ir kaloriju sprādziens!

Lielai bļodai - lai var paēst 4 dūšīgi ēdāji vai 6 mazāk dūšīgi - vajadzēs:
1 svaigu garo gurķi vai divus - trīs īsākus:), man gurķīši garšo un lai iet arī vairāk.
400 g kūpināta šķinķa vai cieti žāvētas desas.:)
1 bundža kukurūzas graudiņu
paciņa majonēzes - es dodu priekšroku "Provansas"
finally - ģimenes paka "Ādažu čipsu" - var jebkuru garšu, kas garšo. Bet man vislabāk patīk sierzzz:)

Gatavošanas apraksts:
šķērē vai nažo visu skaistos salmiņos. Čipsus sagatavo salātiem - atverot paciņu un tās saturu mazliet saspaidot.:) Majonēze šim pasākumam pieškir salātu konsistenci!

Bon appetit! :)

Tuesday 2 February 2010

Tuncis ātrais.



bessīgi ātri pagatavojams ēdiens. galvenais triks ir sinhronitāte.   
vajag:  
svaiga tunča šķēle (apmēram 2-3cm bieza) 
1 vidējs sīpols 
2 daiviņas ķiploka  
2-3 ēdamkarotes medus picka sviesta  
2 pannas (1 vēlams robainā steiku panna, 1 parastā)  

sīpolus un ķiplokus sakapā. tad vienlaicīgi silda abas pannas. mazajā pannā sviestā apcep sīpolus un ķiplokus. uz max karstas lielās pannas liek tunci bez jebkādām taukvielām. tunci vajag tikai apbrūnināt no abām pusēm, lai vidus paliek rozā. paralēli sīpoliem un ķiplokiem uz nelielas uguns piejauc medu. svarīgi, lai nav par karstu, lai tas nesakaramelizējas. tunci liek uz šķīvja un pārlej ar medainajiem sīpolķiplokiem. jāēd drīz, jo citādi medus kļūs par bombonku ;) un protams vino bianco vai kads viegls vino rosso piedevām.

buon appetito!

Monday 1 February 2010

katrīnas momes ābolmaize.

man bija tā laime vakar baudīt katrīnas momes ābolmaizi, kuru izcepa katrīnas mamm. šausmīgi laba. un āboli taču daudziem vēl mājās no rudens. tie varbūt nedaudz pavītuši, bet gana labi, lai ceptu šādu te ābolmaizi.
mmm.


KATRĪNAS MOMES ĀBOLMAIZE.

4 olas
250 g sviests
200 g milti
200 g cukurs
cepamais pulveris
vaniļas cukurs
āboli
ogas, plūmes

Olas baltumus saputo ar cukuru. Dzeltenumus saputo ar mīkstu sviestu. tad dzeltenumā iejauc saputotos baltumus, pakāpeniski pievieno miltus, liek klāt arī cepamo pulveri un vaniļas cukuru. kūkas cepamajā formā saliek sagrieztos ābolus, ogas vai bumbierus [plūmes piedod labu skābumiņu, es domāju, ka arī avenes un kāda dzērvene to visu tikai vēl vairāk papildinātu].
un tad pāri izklāj to olu masu - tā aiztecēs līdz kūks apakšai. pāri var pārkaisīt kanēli vai rīvētu šokolādi.

ārkārtīgvienkārši.


apetīti.

salāti ar garnelēm un bekonu

nu tad beidzot beidzot arī kādi salāti.
šos vakar taisījām pie katrīnas. mums bija tāda kā salātu pasēdēšana ar modēm. katrīna šos ēdusi 'osīrisā', kur es pagaidām pati gan ne reizi neesmu ne ar ko mielojusies. bet šie nudien gardum gardi.



SALĀTI AR GARNELĒM UN BEKONU.

gatavais salātu mix [vai iecienītas salātlapas]
garneles
bekons
svaigs gurķis
puse sarkanā sīpola
olīveļļa
balzamiko

lielveikalos ir iegādājams ļoti patīkams salātu sajaukums, kur iekšā ir gan rukola, gan sarkanais kāposts, gan citi labumi. tajos tad arī visus citus labumus iejauksim. 
uz pannas apcep bekonu [puse plīts būs ar tauku sprakšķiem, tāpēc vāks ir vairāk kā vēlams], kad tie apcepušies - uzliek uz virtuves papīrdvieļa, lai vismaz nedaudz atbrīvotos no kancorogēnajām vielām. tajos pašos, uz pannas palikušajos, tauciņos liek garneles un nedaudz apcepina, bet nevajag aizrauties. sagriež gurķi, sīpolripas un visu bļodā pie salātiem. to visu pārlej ar salātu mērcīti - balazmiko + laba olīveļļa + pipari un citrona sula vai citronpipari.
kopā ar grauzdiņu ir vienkārši izcili!
apetīti!