Sunday 7 February 2010

citronrulete

es vispār konditorejās nekad neskatos uz ruletēm, jo man liekas, ka es nekad nevaru būt pārliecināta par to, kas tur būs iekšā. bet es skatos uz pārbaudītām vērtībām - vecrīgām, austiņām un kanēļmaizītēm, piemēram.
šis nav tas ruletes gadījums. šī rulete ir varen laba, jo ietver sevī vienu no maniem iecienītākajiem piena izstrādājumiem - biezpienu. recepte atkal jau ir nākusi no kāda žurnāla, kuru neviens nav saglabājis, bet atmiņa mūsu ģimenes sievietēm ir laba.
te nu tā ir.



Saldā citrona rulete ar biezpiena aprikožzaptes pildījumu.

3 olas
4 ēd.k cukura
3 ēd.k miltu
1 citrons
paciņa biezpiena
125 g saldais krējums
pūres aprikožzapte
sauja mannā

atdala olu dzeltenumus no baltumiem. katram atvēlot normāla izmēra bļodu. dzeltenumiem pievieno 2 1/2 karotes cukura - kārtīgi uzputo, ka no tā cukura ne miņas. saputo arī baltumu, pievieno 1/2 ēdamkaroti cukuru, kad jau bišku tas baltums izkustināts, kā arī šķipsnu sāls. tā vienkārši vajag.
tad dzeltenumu masā ierīvē viena citrona miziņu un pa vienai iemaisa miltu karotes - sanāks diezgan ķepīga un pabieza masa, bet satraukumam nav pamata. ir taču saputotais baltums! to pamazām iecilā dzeltenummasā, līdz iegūst gaisīgu, viendabīgu masu.
pannā izklāj cepampapīru un to pārber ar mannā, tā, lai daudzmaz noklāj to papīru, bet bez pārspīlējumiem, protams. tā mannā vajadzīga, lai biskvīts nepieķerās pie tā papīra tik ļoti. izklāj gaisīgo masu pār mannā un liek uzsildītā cepeškrāsnī uz kādiem 200 C, uz aptuveni 8-9 minūtēm. krāsni nevirināt. man jau liekas, ka pat visnepacietīgākie cilvēki spēj paciesties 8-9 minūtes. bet ja ne - biskvīts sakritīsies nelabojami.
pa to laiku, kamēr tas cepās, sakuļ saldo krējumu ar karoti cukura. liek klāt caur sietiņu izstumdītu biezpienu un viegli iemaisa. es iespiedu arī sulu no tā jau norīvētā citrona sulas - ar pusi pietiek.
kad biskvīts izcepies, ņem to laukā un apmet riņķī uz kādas uzticamas virsmas [liela dēlīša, šķīvja vai tīra galda] un ļauj atpūsties uz kādām 3 minūtēm, apsedzot to ar tīru dvielīti. no papīra, saprotams, vispirms atbrīvojas.
kad tas ir atpūties un nav vēl kļuvis auksts [jo aukstu ruletē sataisīt būs pagrūti], novieto ērtā vietā gala apstrādei.
izklāj pa visu  biskvītu gardo biezpienmasu un tai pāri aprikožzapti. un rulllē. pa malām spiedīsies laukā, bet satraukumam jau atkal nav pamata - tas ir gards un ar karoti var apēst viens divi.
noliek uz smukumšķīvja un ļauj nedaudz tam visam sasūkties.
garrdi.


principā jau droši vien var likt jebkuru zapti, bet es ar citām neesmu mēģinājusi un jāņem vērā, lai ar to citronu tā labi sasaucas.
[tēts saka, ka gribētu brūkleņu vai dzērveņu]

apetīti!

 

pss
piedodiet par bildēm. manā virtuvē vakaros ir nekam nederīga gaisma.
un ar zibspuldzi es tik ļoti nedraudzējos.

No comments:

Post a Comment