Wednesday 6 January 2010

Zviedru kūka.

mamm šo kūku taisa jau sen. un es to atceros jau no dziļas bērnības. vairāk gan vasaras periodā, jo tad ir vairāk ko ielikt pa vidu, bet tas nemazina iespējamību to taisīt arī ziemā. pagājušovasar ieliku pa vidu mellenes - izskatījās burvīgi.
vēl saistībā ar šo kūku atceros gadījumu, kad oma ar savu kaimiņieni arī gribēja tikt pie 'zviedru kūkas', bet vairāk bija sanācis tāds kā salu arhipelāgs, kur pie vainas, visticamāk, bija plīts. bet nu - turās kopā vai ne - tāpat jau garšīgi.



Zviedru kūka.

1 olas dzeltenums[3]
150 gr margarīns [1]
100g cukurs [2]
1,5-2 gl. milti[4]
[tā ir smilšu mīkla]




sagraizītam margarīnam pievieno cukuru, olas dzeltenumu - visu mīca un pamazām liek klāt miltus, kamēr ir viendabīgs mīklas klucis. viendabīgs, garšīgs mīklas klucis ..)

šo masu izklāj, izspaida ar pirkstiem kūkas veidnē, apmēram šitādā:


tad ķerās klāt pie krējuma masas gatavošanas.

150 g cukurs
0,8 l skābs krējums
1 olas dzeltenums
2 ēd.karotes kartupeļu ciete




krējumā iejauc cukuru, olas dzeltenumus un kartupeļu cieti. arī - lai viss viendabīgā masā.
no smilšu mīklas un krējuma masas pāri paliek divi olu baltumi. tos kārtīgi saputo un iecilā krējuma masā. un tā arī ir ļoti garda.

pirms ielej to krējuma masu pār smilšu mīklu, tur var izkārtot ābolu šķēlītes, droši vien, ka arī bumbieris der, jau pieminētās mellenes, jebkuras citas ogas, rabarberus. nu ja. un tad lej pāri to krējuma masu. cep apmēram 1 stundu. sākumā uz 200C grādiem [un plītij jau pirms tam jābūt siltai, loģiski ..)], pēc kādām 10 min. var uzgriezt uz 180C un pēdējās 20 min. uz 150C. virināt nevajag. pēc tās stundas var iespraust koka irbulīti - ja baigi līp klāt tā krējuma masa, var vēl bišku pacept.





garrrrda.

No comments:

Post a Comment