Thursday 14 January 2010

vistas zupa ar šampinjoniem un baziliku

šī ir mana šī rudens-ziemas favorītzupa. un droši vien ne tikai tāpēc, ka tur šampinjoni. bet arī baziliks.
pagājušā gada rudenī tā parādījās mūsu virtuvē un kā man mamm vakar stāstīja, tā nākusi no māsas lienes, lienei no ivetas un ivetai no kolēģa. kas zin', no kurienes to zupu dabūjis kolēģis.
katrā ziņā - tā liek domāt tik to labāko par vistas buljona zupām. un es principā, neskaitot, auksto zupu un laša zupu, zupas nevāru - bet šī noteikti paliks manā virtuvē uz ilgu.



Vistas zupa ar šampinjoniem un baziliku.

2 vistas stilbiņi + 2 šķiņķi
[vai 4 stilbi vai 3 lielie stilbi]
sviests
garšvielas
2 burkāni
300 g sēnes [šampinjoni]
BAZILIKS
2 kartupeļi

Katlā iemet pikuci sviesta un to izkausē. tad ieliek tās vistas kājas vai gūžas un no abām pusēm apbrūnina, kad apcepušās - lej pāri karstu ūdeni - tā, lai vairāk par pus katlu - kāds 1 l sanāk. liek klāt garšvielas - lauru lapu, piparus, sāli un visu citu, kas liekas piemērots. vāra 40 min. uz vidēji lielas uguns. To 40 min. laikā var paspēt nomizot un ripās sagriezt burkānus, kurus liek uz pannas sviestā vai olīveļļā nedaudz apcepties. Tad to pašu ar maniem iecienītajiem šampinjoniem - turpat blakus burkāniem.
tikmēr jau būs pagājušas arī tās minūtes - ņem no katliņa laukā gaļu un buljonu izkāš, ja ir tāda vēlēšanās. tad buljonā liek apceptos burkānus+šampinjonus, 2 kubiņos sagrieztus kartupeļus un baziliku [svaigs ir ideāli, bet ja tāda nav - var iztikt arī ar kaltēto]. Atkaulo gaļu un noņem ādu [kuru suns apēd ar lielāko prieku!] sagriež to mazākos gabaliņos un liek buljonā. vēl nedaudz pavāra un gatavs! šķīvī var pasniegt ar svaiga bazilika lapiņas dekoru, mmmm.


:::
un man tā garšo tik ļoti, ka ēdu pat šodien brokastīs.

1 comment:

  1. Man jaatdzīstās, ka dikti garšoja. Man gan nesanāca tik dzidra, bet garda gan :) ņamm

    ReplyDelete