Wednesday 13 January 2010

mīlas cepumi

šos ar mamm pirms kādiem gadiem septiņiem atradām kādā avīzē. tāds 5x3 cm laukumiņš avīzes stūrī bija. un pēc receptes spriežot, likās, ka mīkla vien jau būs ēdama tāpat. heh.
oriģināli tie ir domāti kā valentīndienai veltīti cepumi. es gan tos esmu taisījusi visos gadalaikos, kad vien iegribas. bet nu...nav slikta dāvana savam dārgajam vai dārgajai ar' - ja nu tā 14.februāra komercializācija tomēr jūs ir skārusi. varat jau laicīgi izcept un nomēģināt vai maz garšo jums un garšos tam otram.

Mīlas cepumi.

1 apelsīns
1 rūgtā šokolādes tādelīte
1 baltās šokolādes tāfelīte
2-3 gl. milti [vai vairāk - skatīt pēc vajadzības]
4 ēd.k. cukurs
1 ēd.k. vaniļas cukurs
100 g sviests
1 ola
2 ēd.k. apelsīnu sula [tā paša, pirmā, apelsīna sula]

Apelsīnu noplaucē ar karstu ūdeni - vienkārši uzvāra ūdeni, ieliek apelsīnu bļodiņā un aplej to apelsīnu ar to verdošo ūdeni. Tad norīvē tam visu mizu un izspiež sulu - paņem visu, ko tas apelsīns spēj dot! Sarīvē arī melno šokolādi [tas šokolādes rīvēšanas ir baigi ķēpīgs, jo rokas ta' siltas - tāpēc šo mierīgi var uzticēt jebkuram citam virtuvē ..)]. Sarīvētajai apelsīna mizai un šokolādei pievieno miltus, cukuru, vaniļas cukuru un šķipsnu sāls. kad to jau tā nedaudz var saukt par masu, vai pareizāk, maisījumu - pievieno sviestu [tam gan jābūt tādam pamīkstam, bet ne šķidram], olu un 2 ēd.k. izspiesto apelsīna sulu. Mīklu sajauc ar mikseri, sanāk tāda pacieta, līdzīga piparkūku mīklai. [labāk nevajag pagaršot - var iegaršoties un nekādi cepumi nesanāks!] uztaisa tādu kā mīklas bumbu, ietin pārtikas plēvē un uz stundu ieliek ledusskapī.
Pēc stundas ņem laukā un rullē 4mm biezumā. izspiež formu kādu nu vēlas [tikai ne pārāk lielu - lieti noder mazā šotiņglāzīte, bet galējiem romantiķiem - sirds] un liek uz cepampapīra un pannas.
Cep apm. 180C kādas 10-15 minūtes, un jāvaktē lai nesacepas par daudz. un smaržos visa māja.
Kad tie atdzisuši, katram virsū pidžina balto šokolādi, kura izkausēta bļodiņā un ūdens peldē. un virsū uzliek sukādes gabaliņu [var taisīt pats vai iepirkt veikalā - es, protams, atbalstu to paštaisīto variantu].


tātad:
sukādes

ja rudens bijis cidoniju laiks - tās jau sataisa rudenī, ja ne - var arī no apelsīna biezākas mizas.

nomizo ar nazi apelsīnu, bet tā lai nav baltās daļas.
sagriež vidēja izmēra kubiņos un liek katliņā, cukurūdenī vārīties. pavāra 5 min. atdzesē. pavāra 5 min. atdzesē - un tā kamēr jūt, ka jau ir diezgan sukādīgas.



p.s. neko neesmu dzirdējusi, ka ar šiem var pieburt mīlestību.

1 comment: