Tuesday 29 December 2009

vienkāršā Lazanja

siekalas saskrien mutē, kad iedomājos pa šo lazanju. šovasar to uztaisīju kādas padsmit reizes vismaz. dace reiz to nosauca par 'slinko lazanju', jo tai nav nekādas mērces jātaisa un garšo fantastiski, turklāt pagatavošana neprasa nekādu lielo mākslu. to man ierādīja mana lielā māsa liene. un kopš tās dienas es ļoti šaubīgi skatos uz lazanjām, kuras piedāvā picērijās un kuras no uzsildīšanas diezko garšīgākas nekļūst.




vienkāršā Lazanja.

4-5 palieli tomāti
500-700 g maltā gaļa
300 g šampinjoni
lazanjas plāksnes
1 sīpols
3 ķiploka daiviņas
tomātu pasta
siers
baziliks
timiāns
oregano
sāls, pipari
2-3 nelieli cukini - ja ir, ir labi


Uz pannas apzeltina vienu sagrieztu vidēja lieluma sīpolu, arī sasmalcināto ķiploku, liek klāt visu malto gaļu un apcep to visu kopā, kamēr atsulojās un ir smuka brūna - jau procesā tai liek klāt arī garšvielas un ar tām neskopojas - baziliks [ļoti labi arī ir ar svaigo, tāpat arī timiānam - pavasarī uz palodzes tie aug burvīgi], timiāns, oregano, sāls un pipari. gaļai jābūt diezgan spēcīgai un tā, ka var just visas garšvielas [jo citur nekur nekādas garšvielas netiek liktas]. tikmēr kamēr sutinās gaļa, uz otras pannas apcep šampinjonus, mmm, jau atkal. un es nekad tos neesmu varējusi pielik tik daudz, lai liktos, ka ir par daudz, jo tie lazanjā netraucē, ja nu vienīgi, ja tie negaršo ..)
kad sēnes apcepušās un maltā gaļa arī vairāk smaržo pēc garšvielām, ne gaļas - visu saliek kopā un pieliek burciņu pastas [esmu kādreiz likusi arī pusotru] - visu kārtīgi samaisa un uzkarsē, lai izveidojās tāda garda maltās gaļas-sēņu masa.
tad izvēlās tādu palielāku stikla trauku ar augstajām malām - izklāj lazanjas makaronplāksnes, pāri liek tomātšķēles, pāri tām cukini ripiņas, tad izklāj to gardo maltās gaļas masu [kādu pusi], bagātīgi pārkaisa sieru un tad sāk no jauna ar tām plāksnēm. kad nonāk līdz otrajai maltās gaļas kārtai, tai uzliek pa virsu atkal makaronu plāksnes un pārkaisa ar sieru un smuki pārliek pāri tomātšķēles un pārkaisa ar baziliku vai oregano vai zem tomātiem saliek svaigas baziliklapiņas. liek cepeškrāsnī uz kādiem 180-200 grādiem. cepās apmēram 30-40 minūtes.
šausmīgi garšīgi.
ārkārtīgi.
pilnīgi vai jāķerās klāt taisīšanai.mm.

apetīti!

7 comments:

  1. pirmā teikuma daļa man neliekas garda. un ļoti daudz recepšu sākas tieši tā.
    bet visu pārējo tikko esam izdarījušas. redzēs kā mums ar beti sanācis būs.

    ReplyDelete
  2. zini, es pirms kāda laika arī biju diezgan liela sīpolu nīdēja.
    bet nu jau es pie pilna prāta pusdienās pasūtu sīpolu zupu ..)

    ReplyDelete
  3. tas nav par mani... :)
    un nav arī tas, ka man talants uz gatavošanu. bet varbūt vienkārši biežāk tas jādara. ar darbu tak arī var daudz panākt.. (:
    un šī lapa man dikti tīk. dikti. tieši kā man.

    ReplyDelete
  4. jums nesanāca?
    nu lazanja?
    it kā jau viss baigi vienkārši un es centos visu detaļās uzrakstīt ..)

    ReplyDelete
  5. tu gribēji teikt man.
    man iztrūka dažas diezgan svarīgas sastāvdaļas, bet neaizstāju ar piemērotām. :)
    citreiz man ta ir sanākusi. tas man mierinājumam. :)

    ReplyDelete
  6. man un manējiem garšoja. un dikti labi bij ka saliku timiānu, oregano, baziliku, rozmarīnu- TĀDA smarža..

    ReplyDelete
  7. es vēl- tas lazanjas plāknes pamērcēju sarkanvina/udens maisījumā (siltā)... un sautējot gaļu.. nežēloju, piešauju glāzi sarkanvīnu!!!....

    ReplyDelete