Monday 21 December 2009

sāksim ar mamms trifelēm.

4 dienas līdz ziemsvētku vakaram. un ziemsvētki ir mamms trifeļu laiks. atceros tās no bērndārza laikiem, kad izēstā 'laimas asortu' konfekšu kārbā tika sarindotas vafelēs apviļātas trifeles. toreiz mamm tās taisīja no 'maļutkas' - bērnu piena pulveris tolaik. tad kādu laiku tāds nebija dabūjams. un nu jau atkal 'valmieras piens' ražo piena pulveri. [rimi atrodams pie garšvielām]




TRIFELES.

150 g sviests
500 g cukurs [pēc garšas]
1/2 gl. piens
4 ēd.k. kakao [ar kaudzēm]
vanilīns
1 citrona miziņa
400-500g piena pulveris
1 mazā gl. konjaks


Katlā liek sviestu, cukuru ar kakao sajauc [tad būs droši, ka kakao iemaisīsies] un tad pieber sviestam, pusglāzi piena arī, lai vieglāk maisās - visu kopā karsē un maisa, līdz tas sāk vārīties. ber klāt sauso piena pulveri un intensīvi maisa. kad viendabīga masa jau un pirmie burbuļi, lej klāt  konjaku un ierīvē citrona miziņu, kārtīgi maisa un ļauj nedaudz sabiezēt [nevar ļaut savārīties par daudz, tad saies karamelē]. Noņem no plīts un vēl pamaisa, lai apakšā nesakaramelizējas. Tad to visu atstāj dzesēties. Pašā vārīšanās procesā jādarbojas ātri, jo vislaik jāmaisa un jāliek tik klāt sastāvdaļas.

Kad auksts - ar karoti atdala pikučus un rokās veido bumbiņas. Izviļā kakao pulverī, sasmalcinātos riekstos, vafelēs, kokosskaidiņās, mandeļu skaidiņās vai cepumos.
Ja grib kādu laiku uzglabāt, tad labāk turēt ledusskapī, jo tad viņas arī garšīgākas.



No comments:

Post a Comment