Sunday 27 December 2009

tiramisu. ļoti vienkāršais.

šorīt savā 'karatē' sirmais taisīja tiramisu. un izskatījās, ka gana gardu. tamdēļ nolēmu, ka padalīšos arī ar to tiramisu, kuru taisu es.
pie šīs te receptes tiku no katrīnas. kādus gadus četrus atpakaļ katrīna ar tādu cienāja savā vārda dienā un man jau liekas, ka tas vienkārši nevar negaršot. man par prieku, katrīna ar recepti vēlāk arī padalījās.
man jau nu vispār ir pagalam noveicies ar tādām ļoti saimnieciskām draudzenēm un kuras vēl tik gardi gatavo. nesaprotu, kāpēc neviena vēl neko nav ierakstījusi ..)



Tiramisu.

3 svaigas [uzticamas] olas
2 karotes cukurs
250 g Mascarpone
kanēlis, rīvēta melnā šokolāde [apm. 1 tāfelīte]
2 iepak. 'dāmu pirkstiņi'
paliela krūze stipra kafija
4-6 ēd.k. rums vai brendijs

Uzvāra ļoti stipru kafiju, aptuveni 400 ml apjomā. Un to noliek malā.

Atdala olu baltumus no dzeltenumiem, katrus savā bļodā, kurās varēs padarboties. Dzeltenumus sajauc ar cukuru [var likt arī vairāk par pāris karotēm, tas ir salduma gaumes jautājums]. Kad dzeltenums ar cukuru labi sakūlies [parasti mikseri neizmantoju, bet gan koka karoti] un jau pakusis, pa karotei lieku klāt Mascarponi, lai nemestos kunkuļi, bet nevar ar kulšanu arī pārcensties - viss var saiet sviestā. Olas baltumus atsevišķi uzputo līdz bļodu var vēkšpēdus paturēt virs galvas. Tad dzeltenumu masā vienmērīgi un pamazām iecilā saputotos baltumus. Tā ir pamatmasa.
Atdzisušo kafiju pārlej ērtā zupas šķīvī, kurā būs ērti mērcēt dāmu pirkstiņus. Tad pievieno šļuku rumu vai brendiju.

Izvēlētajā tiramisu traukā [visērtāk, ja tas kantains] iekaisa kanēli un sarīvēto šokolādi. tad vieglām pirkstu kustībām stiprajā kafijā apviļā dāmu pirkstiņus un smuki kārto traukā. kad viena kārta izkārtota, pāri pārsmērē mascarpones masu, pārkaisa atkal kanēli un šokolādi un jau atkal kārto pirkstiņus, līdz trauks pilns. pirms lieku ledusskapī - nepārkaisu ar kanēli un šokolādi, to daru, kad ņemu laukā - lai kanēlis un šokolāde nesasulo. nu ja. un jātur ledusskapī vismaz stundu, bet ja būs ilgāk - jo labāk.
tā mārtiņa doma par žāvētajiem ķiršiem mascarpones masā man likās ļoti laba, tāpēc savam nākošajam tiramisu arī nomēģināšu.




labu.apetīti!


No comments:

Post a Comment