Friday 16 July 2010

melleņu siera kūka

man šodien paliek divdesmit pieci gadi. lielisks vecums. un jūtos es arī ļoti labi. viss darbgalds puķēs un lilija smaržo ārkārtīg spēcīgi. 
reiz jau minēju, ka mēs te darbā visi tādi pie tās plīts kā piesieti un patīk jau arī, tad nu še vairs i nevaru iedomāties atnest 'cielaviņu' vai 'tuneli'. nuūū, vienīgi - ja tas pašas cepts. tad nu laicīgi jau biju izdomājusi - ka cepšu melleņu siera kūku.
melleņu siera kūka

pamatam
100 g mandeles
120 g sviests
150 g milti
50 g cukurs

virsū
200 g krējumsiers
100 g baltā šokolāde
100 ml salds krējums
20 g cukurs
2 tējkarotes vaniļas cukurs
2 tējkarotes želatīns

un protams, protams - mellenes
kādi 500 ml. bet es pat visas virsū nesabēru - jāskatās pēc vajadzības.

pamatu jau izcepu iepriekšējā vakarā, jo tam tāpat jāatdziest un lai nav lieki jāgaida. to dabū gatavu tā te. bļodā nedaudz sagrieztu ieliek sviestu, cukuru - un visu nedaudz kopā tā kā samīca. es to darīju ar koka karoti un labāk nevar vēlēties. pieliek pusi miltu un vēl iemaisa. tad mandeles, kuras sagriezu katru apmēram trīs daļās, citu smalkāk, bet pārcensties nav nepieciešamības, jo ļoti gardi arī, kad ir lielos gabalos. pievieno atlikušos miltus un visas mandeles. nu jau var iejaukties arī 'zelta rokas' un samīcīt visu masu ar labām domām. kad tas veiksmīgi izdarīts - mīklas bumbu liek pārtikas plēvē un uz kādu pusstundu aukstumskapī. Kad tā ir atdzisusi, formā to "izmīca" pa visu formu, ar pavisam nelielām maliņām. Var lietot cepamo papīru apakšā vai ieziest formu ar sviestu. Kad mīkla vienmērīgi izlīdzināta, liek to uzkarsētā cepeškrāsnī 180 grādos, aptuveni uz 20-30 minūtēm. Ap to laiku - novērtē to, vai ir pacepusies un viegli brūnīga. 

Siermasa top šitā. sākotnēji, paņēmu želantīnu - 2 tējkarotes un ieliku to krūzītē, kur pieliku 6 tējkarotes un ūdens un izmaisīju. tā tur, lai pabriest. tad ņem krēmsieru, piemēram, mascarponi, bet domāju, ka var ņemt arī filadelfiju-klasisko un ieliek to tādā normāla izmēra bļodā, piejaucot klāt cukuru un vaniļas cukuru. pa starpai vēl paspēj arī ūdenspeldē izkausēt balto šokolādi. balto šokolādi mazuliet padzesē un liek pie mascarpones. seko tālākā darbība ar želantīnu - to tajā pašā ūdens peldē ar visu krūzīti liek - lai želantīns izkustu. un tad vieglām, maisošām kustībām siermasā iekšā. tad vēl uzputo putukrējumu un iemaisa siermasā. 

kad kūkas pamatne ir pavisam atdzisusi - siermasu liek pāri un pārber ar mellenēm. var nemēģināt speciāli saspiest tās visā masā, bet gan tā viegli pārbērt.
nu ja - un ne mazāk svarīgi - ļaut tam visam vēl kādu laiku pastāvēt ledusskapī.

ir supergardi.
tiešām.






1 comment:

  1. Bija vājprātā lieliska! Ja es nebūtu tik toleranta, un nedomātu arī par citu cilvēku garšas kārpiņām, būtu ņēmusi arī otru gabalu. Un vēl pēdējo gabalu arī :)

    ReplyDelete