Friday 2 April 2010

olu-piena liķieris.

ir Lielā Piektdiena. 
un lai arī ģimenē neesam necik reliģiski, šie tomēr ir svētki, jo visa ģimene sanākam kopā, ir brīvdienas un rīt klāsies galds.
lai arī šogad 'it kā' neko īpašu nebijām plānojušas - jau esam paspējušas ielikt marinēties Karību jēru [ar kuru janvārī padalījās ivo un nevaru vien sagaidīt to rīt nobaudīt], ledusskapī stāv arī siera kūka un mamm ir ķērusies pie 'slepeno pīrādziņu' cepšanas. [slepeno tāpēc, ka viņa man teicās, ka šo recepti pagaidām neatklāšot - tie esot pīrāgi, kas vēl trešajā dienā nav sakaltuši un ja taisa smalkmaizītes - tās drīzāk pārvēršas par cepumiem, nevis cietām bulkām. nekas, gan ar laiku pie receptes tikšu arī es.]

bet pāri visam. tikko ar mamm uztaisījām garrrdo olu-piena liķieri. pēc savas recepetes.
tad nu te nu tas arī būs.



Olu-piena liķieris.

5 uzticamu olu dzeltenumi [baltumus var kādu citu dienu izmantot Balerīnkūkā]
0,8 l piens
400 g cukurs
150 g saldais krējums
120-150 ml spirts [96%]
apelsīnmiziņu-spirta izvilkums
vanilīns

olu dzeltenumus sakuļ ar cukuru. es cukuru ņēmu pus-uz-pusi brūno un parasto. sākotnēji liekas neiespējami kaut ko sakult, jo cukura ir vairāk kā olu, bet tā kā cukurs kūst, ar laiku masa iekustās, un rokas muskulis jūt gana labu slodzīti - olas, savukārt, sāk putoties. pa vidu šim procesam, pievieno arī naža galu vanilīnu, bet ja nav tā - tad vienu vaniļas cukura paciņu.

tajā pat laikā katliņā liek sildīties pienu. sasilda to tiktāl, lai var iemērkt pirkstu. kad tas darīts, kādu nelielu daļu pielej nu jau sastrādātajam dzeltenumam, lai tas paliek šķidrāks. tad pienu, kas nu jau pārliets ērtāka izmēra traukā, sajauc ar atšķaidinātajiem dzeltenumiem un pievieno saldo krējumu. [te ir nu tā reize - kad vaniļas mērci var 'atgaršoties' un 'pagaršoties' pēc pilnas programmas, jes jes jes]. 

nu jau ir pienācis brīdis, kad pievieno apelsīnmizu-spirta izvilkumu. pēc garšas, saprotams, bet ar šo pārspīlēt nav vēlams. 

[to uztaisa iepriekšējā vakarā. nogriežot oranžo daļu no apelsīna mizas un ieliekot nelielā burciņā, spirtā mērcēties. tā, lai noklājas visas miziņas un ir nedaudz pāri tām]

un te nu ir tas brīdis, kad vaniļas mērce pārtop par dzērienu cilvēkiem virs 18. 
ņem spirtu. [patiesībā, man nav ne jausmas kā un kur to iegādāties - jo mani vēcāki strādā medicīnā un ar spirta esamību mājās nav problēmu. bet esmu dzirdējusi, ka to var iegādāties aptiekā]. spirtu uzmanīgi un lēnām lej piena-olas šķidrumā, jo tas var savilkt nevēlamā konsistencē. tā kā es neesmu superstipro dzērienu piekritēja, izvēlos to pievienot ne tik daudz un pēc garšas, lai jau to dzērienu tiešām var normāli iedzert vairāk kā glāzīti.


tad salej šķidrumu pudelēs un atdzesē.
uzreiz brīdinu, ka ņemot pēc šīm proporcijām sanāk diezgan daudz - dzeršu pati un otrdien paņemšu priekš saviem lieliskajiem kolēgām.


Priecīgas Lieldienas!





ines

No comments:

Post a Comment