Monday 12 April 2010

banofee pīrāgs

Piektdien andrai uzplijos, jo nevarēju vien izdomāt kādu kūku lai pa brīvdienām uzcep. [andra man ir gana liela virtuves autoritāte. viss, ko viņa ir gatavojusi man ir garšojis un gatavo viņa daudz!] sākotnēji bija strūdeles varinats, jamie oliver mājslapā pāris arī likās gana kārdinošas, bet paliku tomērt pie andras ieteiktās banofee pie receptes:
[zemāk teksts lielākoties no andras vēstules]

[andras banofee pie]

banofee pīrāgs

pamatam [superīgajam pamatam!!!! - sanāks lielajai apaļajai formai]
150g mīksta sviesta
20g baltaa cukura
20g brūnā cukura
mazliet vaniļas
150g miltu
30g rīsu vai ļoti labi arī ar mannu

pārklājumam
1 - 1,5 kārbiņas kondensētā vārītā piena ar cukuru
4-6 banāni
400ml saldā krējuma
1 tēj k šķīstošas kafija
1 ēdk cukura

kūkas pamatam sakuļ pamīksto sviestu ar abiem cukuriem, šķipsnu vanilīnu [vai vairāk vaniļas cukuru]. klāt piesijā miltus, pieber mannu un visu samaisa. [es pati to darīju ar mikseri - jo man ļoti vēlējās palīdzēt helēna. un turēt mikseri ir ļoti atbildīgs darbs 2 1/2 gadus vecam kulināram] kad viss viendabīgā masā - liek pārtikas plēvē smukā bumbā un liek uz 30-40 min. ledusskapī atpūsties.
pa to laiku jau iesilda cepeškrāsni uz kādiem 140 grādiem, ieziež kūkas veidni ar sviestu vai izklāj to ar cepampapīru - un izspaida mīklu pa veidnes dibenu. kad tas vienmērīgi veikts - sadursta ar dakšiņu. cep 40-50 min. - kamēr smuki zeltaina brūna un smaržo visa māja. tad ņem laukā un atdzesē. [es to pamatu jau iepriekšējā vakarā izcepu]

kad nu svētku brīdis ir klāt - ņem palielu šķīvi uz kura uzliek iepriekš izcepto kūkas pamatni - to pārklāj ar vārīto,iebiezināto pienu ar cukuru [es liku 1 bundžu, bet tāpat laikam varēja likt pat mazāk]. pāri tam pabiezas banānu ripas vai šķēles. sakuļ saldo krējumu stingrās putās. kafiju izšķīdina ēdamkarotē ūdens un pievieno putukrējumam. un liek to pāri banāniem.

kūka salda ļoti un jāēd ātri [trīs dienas ledusskapī turēt nudien nav ieteicams - jo putukrējums sasulojas un sanāks pļecka].
ideāla ar rūgtu kafiju - tā saka andra. [es kafiju nedzeru, man tāpat bija ļoti laba]. ļoti viegli pagatavojama!

bōn apetit!

[mana banofee pie un helēna]

No comments:

Post a Comment