Thursday 30 July 2015

Ogu clafoutis

Pirmdienas rītā pavisam spontāni izdomājām atbraukt uz laukiem. Domāts, darīts. Jau pirmajās stundās te, gājām meža pastaigā un pieēdu pilnu muti melleņu. Nākamajā rītā kājas pašas nesa uz mežu un šoreiz talkā ņēmu melleņu grābekli, spaini un nazīti - tām dažām gailenītēm, kas kur nu kurā paslēpusies, jo daudz to nemanīju. 


Mellenes lielas un daudz un gardas. Ne vairāk kā divās stundās, pat īpaši neiespringstot, tiku pie 5 litriem melna zelta. Kad sava daļa ar pienu apēstas un draugiem Dimdiņkāpostu ķopšos atliktas, jādomā, ko iesākt. Atcerējos nesenis ierādīto video recepti Ķiršu clafoutim. Tad nu ņēmu un uztaisīju mums melleņu versiju. Esmu pārliecināta, ka mellenes un ķirši aizstājami ar jebkurām citām ogām. 
Un saceptais pazudīs nemanot.


Ogu clafoutis.

600 g mellenes (ķirši, jāņogas, upenes, kazenes, avenes, vai miksētas utt)
4 olas 
100 g cukurs
1/4 tējk. sāls
100 g milti
1 glāze piena
30 g kausēts sviests
1 tējkarote vaniļas cukurs (vai pēc garšas)
mandeļu ekstrakts (ja ir)
pūdercukurs dekoram

Ņem kūku cepamtrauku un iezieš to visu ar sviestu. Sviestainajā traukā ieber 2 ēdamkarotes cukura un grozot trauku uz visām pusēm, izbārsta pa visu trauku. 

Ieber visas ogas tajā un ķeras pie mīklas pagatavošanas.
Bļodā iesit 4 olas, pievieno sāli un cukuru un sakuļ tās viendabīgā masā. Pievieno pamazām miltus, tos iemaisot. Pievieno arī vaniļas cukuru un mandeļu ekstraktu. Kad visi milti pievienoti, pamazām pievieno pienu. Sanāk tāda plāno pankūku mīkla, kurai pievieno vēl izkausēto sviestu.

Visu lej pāri ogām un liek cepties 180 grādos uz minūtēm 40-45, kāda nu kuram cepeškrāsns. Lauku malkas plītī cepu pat ilgāk.
Tas pacelsies un saplaks izņemot no krāsns. Visvieglāk to uz šķīvjiem būs salikt atdzisuši.



Pēdējās dienās esmu paspējusi šo izcept jau divas reizes un jāsaka, ka melleņu + ķiršu pildījums bija lielisks!


Veseli ēduši!
un
Labu apetīti!











No comments:

Post a Comment