Monday 23 December 2013

Spicās Ziemsvētku mandeles

Rosīga darbošanās virtuvē ap decembra otro pusi sastopama, šķiet, ikkatrā mājā - vai nu tās būtu piparkūkas, kēksi vai cepeši, katrs mēģinām pagatavot kaut ko ne tik ikdienišķu un svētku noskaņās.
Te nu būs viena sirdi sildoša, mājas smaržu pildoša un visādi citādi garda recepte.
Lieliski arī der kā maza, salda dāvaniņa, kur pavisam noteikti klāt var kabināt zīmīti - roku darbs.





Spicās mandeles.

mandeles
tumšā šokolāde (šeit izmantoju 150g "Laimas" Lukss tāfelīti - un man sanāca tieši 3 lielās pannas ar mandelēm)
1/3-1/2 tējkarote malti kajennas pipari
1/2 tējkarote malts kanēlis
(ir variants arī izmantot vēl pie šokolādes kausēšanas saldo krējumu, bet es pati no tā izvairījos)

Jāsaka, ka recepte ir gaužām vienkārša, bet arī šo gatavojot var noiet kas greizi. Arī man. 

Visupirms ķeras pie mandeļu grauzdēšanas. 
Pirms šim ķēros klāt, papētīju, vai labāk nebūtu grauzdēt pirms tam mērcētas mandeles - jo daudzkārt ir lasīts un redzēts, ka mandeles visvērtīgākās ir tieši izmērcētas vismaz 8 stundas tīrā ūdenī. Jāsaka, ka tās tiešām ir ļoti gardas un organismā daudz labāk pārstrādājas un spēj dot tam daudz vairāk, bet grauzdēšanai tomēr jāizmanto nemērcētas - garša ir daudz izteiktāka un aromātiskāka. 



Uzsilda cepeškrāsni uz 180 grādiem.
Pannā izklāj cepamo papīru un mandeles. 
Liek cepeškrāsnī - 6 minūtes pagrauzdē, apmaisa un tad vēl uz minūtēm 5-7 pagrauzdē. Brīdinu - traki labi smaržos visa māja!

Mūsmājās, grauzdētās mandeles ir ļoti lielā cieņā. Arī Bites garšas kārpiņas tika pamatīgi sakutinātas - uzreiz gan jābilst, ka suņiem mandeļu lietošanu uzturā neiesaka.

Kad mandeles ir pilnībā atdzisušas - kausē šokolādi. 
(Mandeles var grauzdēt arī jau iepriekšējā dienā - tikai tad pastāv risks, ka nebūs vairs ar ko tālāk darboties, jo tās visas būs 'netīšām' notiesātas.)



Šajā pat punktā man arī šoreiz gadījās ķibele (tas man ir gadījies arī iepriekš) - šokolādi 'pārkausēju', līdz stadijai, kad tā jau ieņēma man nevēlāmu stāvokli - kļuva graudaina un vairāk sadalījusies, ne vijīga - kā šajā bildē te zemāk.



Kā rezultātā, pirmo savas šokolādes porciju veiksmīgi iecepu slapjā un gardā Brownie/Brūnīgajā - gan Krišjānis, gan kolēģi ar šo punktu bija ļoti apmierināti.
Kļūda, šķiet, bija tajā, ka mana jaunā, lieliskā šokolādes kausējamā katliņa apakša skārās klāt vārošajam ūdeni, kad pareizāk ir to kausēt virs karstā ūdens tvaika (respektīvi, ieliet tik daudz ūdeni apakšējā katliņā, ka tas neskaras klāt), jo tā temperatūra ir atbilstošāka.

Kad šokolāde jau izkususi, pievieno tai kajennas piparus un malto kanēli. Rūpīgi iemaisa.


Tad nu seko sadaļa 'roku darbs'.
Uz pannas izklātā cepamā papīra kārto šokolādē mērcētās, iepriekš grauzdētās, atdzisušās mandeles. 



Liek tās atdzesēties - ideāls manā gadījumā ir mans virtuves kambarītis. Pēc 10 minūtēm šokolāde jau būs pilnībā atdzisusi un mandeļu armija gatava pamest pannu. 


Ja neesat asuma cienītāji - kajennas piparus vienkārši atstājiet plauktiņā un nebēdājiet - tāpat garšos lieliski!



lab'apetīti!

No comments:

Post a Comment