Saturday 6 March 2010

pīrāgi

lieldienas jau pēc mēneša. un pagājušajās mēs draugu lokā sacepām veselu lērumu un biezpienmaize bija neaizmirstama. mana pārliecība ir vienkārša - katram un katrai ir jāprot cept pīrāgus!
laimīgā kārtā man to iemācīja artūra omīte. esmu viņai par to ļoti pateicīga, jo pīrāgu un biezpienmaizes cepšana vairs nav vienkārša tradīcija, bet rituāls.


PĪRĀGI [rauga mīkla]

0.5 l piens
1 paciņa laba sviesta
1 paciņa rīgas rauga
2 saujas cukura
šļuka eļļas
šķipsna sāls
milti
cauraugusi, žāvēta gaļa
sīpols
ola - spīdumam

tātad.
ņem to puslitru pienu un ielej katliņā - silda, liek klāt divas saujas cukuru, šķipsnu sāls un šļuku eļļas, kad tas viss tāds iesilis, bet var mierīgi ielikt pirkstu pienā - liek klāt paciņu sviesta, lai tas tur iekšā sakūst. jāpagaršo! ja piens garšīgs un nedaudz salds - tad ir riktīgi. 
tad es ņemu kādu lielāku bļodu un pārleju to pienu tur un sāku sijāt iekšā  miltus, kad bišku jau iemaisīti - lej iekšā atšķaidināto rīgas raugu [raugu krūzītē apber ar cukuru un ļauj tam atdzīvoties, var pielikt pāris karotes piena, kurš jau silts] un smuki iemaisa. un tik atkal sijā iekšā miltus, sijā, kamēr jau jūt, ka jāsāk mīcīt ar rokām un labām domām - tas ir ļoti svarīgi! jo labākas domas, jo gaisīgāka būs mīkla .)

nu ja. un tad, kad vairs baigi nelīp pie pirkstiem [bet nevajag arī par daudz tos miltus] - tad atstāj bļodā, var bišku ar miltiem pārkaisīt un pārliek pāri tīru drāniņu un noliek siltā vietā. un gaida. rūgs ka nu tikai!

tieši tik vienkārši tas arī ir.

to, ko likt pīrāgos iekšā - ir katra paša ziņā. [gaļa, kāposti, olas, siers, utt.]
bet tradicionāli tā ir cauraugusi, žāvēta gaļa ar ceptiem sīpoliem un pipariem.
kad mīkla sarūgusi, ņem pikuci un ar pirkstiem izspaida [ja liekas, ka līp klāt pirkstiem - piejauc bišku miltus], liek karoti sagrieztās gaļas, kas sajaukta ar sīpoliem un pipariem, pārloka pāri mīklas daļu un ar glāzi uztaisa pīrāgu! [ir arī citas metodes, bet šī ir mana iecienītākā]
 
es to mīklu nerullēju. nezinu, ko tas rullis dara bildes priekšplānā! lieldienās bija daudz pīrāgtaisītāju un katrai sanāca citādāki.

visgaršīgākie, protams, silti ar pienu!



No comments:

Post a Comment