Tuesday 19 April 2011

ēdu bez gaļas - asā lēcu zupa un pasta.

tūlīt jau Lieldienas.
sīpolu mizas olu krāsošanai neesmu krājusi un par pīrāgu cepšanu šogad arī nedomāju.
bet, pat neesot kristietei, uz īsu brīdi ieturu 'mini gavēni' vai varbūt vienkārši to var saukt par sava ķermeņa attīrīšanu. 
ir nedēļa, kopš atsakos no gaļas, saldumiem, alkohola un vēl šā un tā. grūti nav. tieši otrādi - man tas sāk iepatikties.
tāpēc viendien ar vitu [kura dzīvo stāvu zemāk un ir pārliecināta veģetāriete jau gadiem] nolēmām remdēt izsalkumu ar pamatīgām vakariņām. zupa un pasta.


zupas recepte ņemta no pavisam smukas pavārgrāmatas. tajā atrodamas neskaitāmas, kārdinošas un tajā pašā laikā - viegli pagatavojamas, receptes.


Vita vadījās pēc grāmatas un mums sanāca tā:


Asā lēcu zupa.
1 smalki sagriezts puravs
1 neliels sarkanais sīpols
1 normāls burkāns
1 sarkanā paprika
1-2 daivas ķiploka
1 lauru lapa
apm. 100g sarkanās [vai citas] lēcas
2 bundžas grieztu tomātu [2x200g]
570 ml dārzeņu buljons vai ūdens ar kādām garšvielām [piem. vegetu vai citu garšvielu maisījumu]
tobasco
dekorēšanai - pētersīlis vai baziliks. 
mums bija arī karote humusa.
uz pannas olīveļļā apcep sagrieztu puravu, sīpolu, burkāna ripiņas, papriku un ķiploku. apcepinot neaizmirst arī par sāli un pipariem. cep apmēram 10 minūtes, kamēr visi dārzeņi apcepušies brūnīgi.

tad liek dārzeņus katliņā, tur pievieno lēcas, tomātu bundžu saturus, buljonu un lūko, lai viss uzkarst līdz vārīšanās temperatūrai, tad nogriež karstumu mazāku un pavāra, kamēr lēcas ir gana mīkstas. pievieno tabasco pēc vēlmes un sirdsapziņas. grāmata šo recepti iesaka kā biezeņzupu un šajā brīdī piedāvā to blenderēt, bet mums tāda še nav un blenderis pat neprasījās - zupas struktūra ir ļoti patīkama tāpat.
zupa garda, kopā ar grauzdiņiem, humusu vai Naan maizi.




Pasta ar šampinjoniem, cukini un pekanriekstiem.


šampinjoni
1 cukini
1/2 sīpols
sauja pekanrieksti 
baziliks
krējums
nedaudz miltu


pasta - mūsu gadījumā spageti makaroni


sīpolu, šampinjonus un cukini apcepina uz pannas, pievieno riekstus un visu vēl kārtīgi sasilda. liek klāt krējumu, uzkarsē, pārbārsta ar miltiem, lai biezāka mērcīte un pieliek smalcinātu baziliku.

uz šķīvja liek pastu, mērci un tur pat arī rukolu ar tomātiem, avokado un sinepju-medus mērcīti.
un te ir ļoti par daudz vienai ēdienreizei.




mans bez-gaļas periods man nāk tikai par labu.
tāpēc atlikušo enerģiju izlikām uz sienām.




apetīti!







4 comments:

  1. šodien iedvesmojos no jūsu lēcām un uztaisīju improvizēto dālu ar tomātiem, cukini, sīpoliem un vēl šo to. sanāca baigi gardi.

    ReplyDelete
  2. Zupu noteikti pamēģināšu. kārdinoši.un man pat liekas, ka ļoti piestāv pavasarim.

    ReplyDelete
  3. vegeta gan neliekas labs ieteikums

    ReplyDelete
  4. ataman - ieteikts tiek dārzeņu buljons, bet tā neesamības gadījumā var izlīdzēties arī ar to, kas ir mājās.
    un nereti plauktā atrodama tieši vegeta.

    ReplyDelete