Wednesday 2 March 2011

virteņi


mana omīte ir no Svitenes , netālu no Rundāles, un šie virteņi ir visīstākais zemgaliešu ēdiens, ko arī viņai ir taisījusi viņas omīte. latvieši īpaši nelepojas ar savu virtuvi un mums tā ir krietn izkropļota un novārtā atstāta, bet šie pelmeņu radinieki ir plenījusi savu slavas mirkli maltītē un ir vienīgais native native latviešu ēdiens ko protu pagatavot un iesaku arī jums.

mīklai sajauc miltus ar ūdeni, sāli. pēc izjūtas. mīkliņai jāsanāk vijīgai un maigai.
pildījumam uz pannas apcep smalki sagrieztu kūpinātu cauraudzīti. ir divi varianti vai nu to taisa ar ceptiem sīpoliem ko pievieno cauraudzim vai arī ar lokiem. man labāk patīk otrais un tā arī vienmēr daru ka tad kad gaļiņa ir sakraukšķināta to atdzesē un tad piejauc zaļumus un biezpienu, melnos piparus.
mīklu var vai nu izveltnēt un tad spiest ar formu aplīšus kuros kā pīrāgos liek pildījumu, vai arī to visu darīt vienkārši paņemot pikuci mīklas un to ar pirkstiem uztaisiit par plānu mazu pankūciņu kur liek pildījumu. aiztaisa ciet un maliņas lai tās nenāktu vaļā aizvij ciet. galvenais lai mīkla ir plāna un nav pra dauz attiecībā pret pildījumu.

uzvāra ūdeni, pievieno tam nedaudz sāls un liek iekšā virteņus. tie gatavi kad uzpeld augšā.
gardi ar krējumu,zaļumiem un glāzi kefīra. un vēl gardāki nākamjā dienā kad tos apcep.


nom nom nom


1 comment:

  1. Atceros, ka mana vecmamma taisīja t.i. Vecumniekos (Bauskas raj.). Man arī ļoti garšo. Tik viņa uzreiz pēc vārīšanas apcep un klāt taisa miltu mērcīti. Mmmmmm...
    Paldies par recepti, mēģināšu es arī! :)

    ReplyDelete