Monday, 28 March 2011

veggie Hélène's style lasagna/veģetārā Helēnas lazanja

ļoti priecājos.
jo ar šo tiek uzsākta jauna lappuse 'maltītes' recepšu grāmatā. pirmā recepte, kura tiek pierakstīta citā valodā. 
šī veģetārā lazanja nāk no Helēnas. 
Helēna ir 'mana pirmā francūziete', patiesībā 'mana pirmā aristokrātiski baltā, gudrā francūziete' kā mēs to šodien noskaidrojām, jo kamēr es gozējos terases saulē, viņa sēž istabā un mācās. 
ar Helēnu es iepazinos pavisam nesen, bet jau no paša sākuma mums bija plašas iespējas sarunām, jo Helēna ir patiesi aizrautīga 'pie plīts' stāvētāja Tulūzā, kur viņa aktīvi studē grafisko dizainu.
cik nu spēšu - tulkošu tuvu oriģinālam.
jāpiebilst, ka ne es, ne helēna neesam veģetārietes.
i'm very happy for the fact that with this new post there is a new page turned over for 'maltīte' ['a meal'] blog because this is the first recipe written down in other language.
this veggie lasagne comes from Hélène. 
Hélène is 'my first french'. actually she is 'my first white aristocratic smart french' as we realized it today because while i am taking my sun baths on terrace she is sitting by the computer inside studying.
i met Hélène not very long time ago but from the very beginning we had very much to talk about as she is a very good 'kitchen operator' in Toulouse where she studies graphical design.
this is how i try to manage two languages in my blog ..)
and i just want to add - neither of us are vegetarians.


Veggie Hélène's style lasagna :
for 6 (starving:) people


Preparation : around 30 minutes
Cooking : around 1hour and 30 minutes

Filling :
2 onions
2 zucchinis
2 eegplants
3 bell peppers
8 mushrooms
8 tomatoes

bechamel sauce:
large spoon of butter
flour
milk
grated nutmeg

lasagna's pastas
grated cheese and parmesan


Preparation:
Cut all vegetables in small pieces. Or make someone else do it for you :)
Put some olive oil in a large pan or a wok and start cooking onions and bell peppers.
After 10-15 minutes, deglaze the pan with a half cup of white wine (it doesn't matter if you have no wine, it's just more tasty) and add the rest of vegetables.
Cook them for around 30 minutes (untill all vegetable became soft and cooked).
Season them with black pepper, salt, herbes de Provence, vegetabble stock, spices, chilli (taste it to correct the season, it depends of the way you like it ).

Use an other pan to prepare the bechamel sauce.
Put a large spoon of butter in it.
Melt it slowly (small fire).
When it's liquid add flour slowly and stir with a whisk untill the mix butter+flour become pretty solid (a bit dry).

Add the milk very slowly and keep stiring it with the whisk until it becomes liquid (it shouldn't have lumps in it).
Add the grated nutmeg, salt an pepper.
Let it on the small fire and keep stiring until it becomes creamy.





In a dish, put a layer of vegetables with grated cheese on the top then a layer of lasagna's pastas and repeat the process until there is no vegetables left. Finish the process with a layer of lasagna's pastas and put the bechamel sauce on the top and some parmesan.
Put it on the oven for around 30 minutes.

And then, just let enjoy it :)





:::
un te arī latviski:


Veģetārā Helēnas lazanja
6 izsalkušajiem


Sagatavošana: apmēram 30 minūtes
Pagatavošana: apmēram 1 stunda un 30 minūtes


Pildījums:
2 sīpoli
2 cukini
2 balkažāni
3 paprikas
8 šampinjoni
8 tomāti


Bešamela mērce:
liela karote sviesta
milti
piens
rīvēts mustkatrieksts


lazanjas makaroni
rīvēts siers un parmezāns


Sagatavošana:
Visus dārzeņus sagriež nelielos gabalos. Vai liek to kādam izdarīt tavā vietā ..)
Ielej nedaudz olīveļļas lielā pannā vai vok pannā un sāk ar sīpolu un paprikas apcepšanu.
Pēc 10-15 minūtēm, pannā ielej puskrūzi baltvīna [tas ir ieteicams, bet nav obligāti - pavisam vienkārši - būs garšīgāk, ja baltvīns būs] un pievieno atlikušos dārzeņus.
Sautē tos apmēam 30 minūtes līdz visi dārzeņi ir mīksti un sasautējušies. Pieliek melnos piparus, sāli, Provanasas zaļumu garšvielu, garšaugu buljonu, citas vēlamās garšvielas un čili [to pievieno pēc vēlēšanās un ja liekas, ka ir tāda vajadzība].


Izmanto kādu citu pannu, lai pagatavotu Bešamela mērci.
Tajā kausēties ieliek lielu karoti sviesta.
To lēnām izkausē [uz zemas uguns].
kad tas ir izkusis, sāk lēnām pievienot miltus un visu laiku tos maisa, līdz tie sajaucas ar sviestu. miltiem jāsasūc sevī sviests, līdz masa kļūst bieza un pat nedaudz sausa.
tad sāk pievienot pienu [Helēna lika rīsu pienu, jo ir alerģiska pret parasto - tas ir saldāks un piedod vēl nedaudz citu garšu].
Pienu pievieno lēnām un ļoti pakāpeniski, visu laiku iemaisot miltu un sviesta masā, līdz viss paliek diezgan pašķidrs un tajā nav kunkuļu.
Pievieno rīvētu muskatriekstu, sāli un piparus.
turpina to sildīt uz lēnas uguns un visu laiku maisa, līdz masa kļūst krēmīga - kā jau mērcei.


kādā padziļākā, siltumizturīgā traukā sāk viedot pašu lazanju. Kā pirmo liek sasutināto dārzeņu slāni un pārkaisa rīvēto sieru, tad izkārto lazanjas makaronus un tā saliek pilnu trauku, līdz beidzas dārzeņu masa. kārtojumu nobeidz ar lazanjas makaronu kārtu un to pārlej ar Bešamela mērci, kuru vēl pārkaisa ar parmezāna sieru.
Ievieto to cepeškrāsnī uz apmēram 30 minūtēm.


Un pēc tam - vienkārši izbaudiet to!






Ceru, ka šis ir tikai sākums lieliskai 'maltītes' sadaļai.




bon appétit!
apetīti!









No comments:

Post a comment