Friday 25 March 2011

Albertvillas reportāža



Albertvillas komandai ideja par mājrestorānu ir staigājusi garu ceļu, lai realizētos ar pirmo pavasara dienu. Galvenais ir laba ideja un plānošana - tas attaisnojās. Labās idejas pamatā bija nesteidzīgums (lasi - slow food), kas nozīmē arī Latvijas lauku labumu izmantošanu ēdienkartē. Balstoties uz šo koncepciju, katra ēdiena izpildījumu veica kāds no komandas. Pārējie gatavošanas procesā mēģināja neiejaukties:)
Ievadam pasniedzām uzkodu, kas sastāvēja no grauzdētas Ķelmēnu rupjmaizes, biezpiena ar nelielu ķiploka piedevu, un pikanti apceptu biešu "cepurītes".
Sekoja silti dzeltenā ķirbju biezzupa, kuru papildinājām ar pašu gatavotām svaigā siera bumbiņām melnā sezama sēklās. Un - voila - vakara galvenais ēdiens - jēra cepetis. Jērs tika sarunāts Sidrabjēra saimniecībā, kas zinātāju rindās pazīstama kā bioloģiskas jēra gaļas ražotāja. Izlēmām, ka jēram kompānijā labi piederētos kāļi un burkāni, kas tika gatavoti kopā ar gaļu, tādējādi aizņemoties garšas nianses un papildinot viens otru. Šai savienībai tika uzlikts akcents čatnija izskatā. Čatniju - sarkanvīnā gatavotas jāņogas, upenes, apelsīnu miziņas un sinepju sēklas - ziemas krājumiem gatavoju pagājušajā vasarā. "Nu, kāļus es vispār neēdu, bet ar čatniju tie garšo ... mmm ..." , komentēja kāds viesis. Un, jā, vakara vīnu pieskaņojām jēram - "Pearly Bay, Cape Red".
Lai pamazām pārietu pie deserta, turpinājām ar nelielu ieskatu Latvijā ražoto sieru pasaulē un piedāvājām divas šķirnes Vītolberga siera, un mīksto un cieto kazas sieru no zemnieku saimniecības Vikšeri. Pārbaudīta lieta - visu šo sieru garšas nianses pirms tam šaurākā lokā tikušas atzinīgi novērtētas jau vairākkārt.
Desertā tika servēta, varētu teikt, klasika - "crumbles" jeb "ābolu drumstalas", kas tika papildinātas ar maģisko mērci (tai tika īpaši gādāts īsts lauku saldais krējums). Kā stāsta - bija pāris laimīgie, kuriem virtuvē tika sarūpēta papildporcija:)
Kopā ar pēdējiem viesiem Albertvilla komanda nesteidzīgo vakarēšanu turpināja vēl līdz pusnaktij, pamazām ieskicējot nākošā restorāna ideju. Paldies mums un paldies viesiem!


Šeit padalīsimies ar mūsu deserta recepti.


"Crumbles"


Āboli - 1-2 kg
Sviests - 200 g
Nedaudz miltu
Brūnais cukurs
Kanēlis


Mērcei - saldais krējums, 2 banāni, viena citrona sula


Ābolus sagriež šķēlītes vai arī kādā citā sev tīkamā formātā, un saber ar sviestu ieziestā cepamtraukā. Sagatavo drumstalas, aukstu rīvētu sviestu samīcot kopā ar miltiem un kanēli, - to pārber āboliem. Liek cepeškrāsnī un 170 grādu temperatūrā cep apmēram 40 minūtes. Šī ir recepte, kura variējama teju nebeidzami - var likt klāt riekstus, ogas, citus augļus. Starp citu, laba ideja ir ābolu vietā izmantot persikus. Mērcei sablenderē visas trīs sastāvdaļas.
Ir labs gan auksts, gan karsts. Vienkārši un ļoti, ļoti baudāmi.

No comments:

Post a Comment