Monday, 16 May 2016

Sparģeļu pīrāgs


Lai arī šorīt skapī tika meklēta siltāka jaka un sandaļu īso iznācienu atkal nomainīja zābaki, pavasaris rit pilna sparā un sparģeļu sezona tāpat. Nevarētu teikt, ka sparģeļi Latvijā ir viegli pieejams sezonālais produkts, tomēr to popularitāte pieaug gan lielsaimnieku vagās, gan mazdārziņu dobītēs un tiem, kuriem ir palaimējies tikt pie garšīgajiem un veselīgajiem asniem, kā vienu no pagatavošanas veidiem, pēc tam, kad sparģeļi ir pamēģināti svaigi un blanšēti dažādos veidos, iesaku šo pīrāga recepti. 

Manai ģimenei ir karaliska iespēja novākt pašiem savu sparģeļu ražu no pagājušā gadā iekoptā stādijuma un lielākoties sparģeļus notiesājam vienkārši ātri apceptus sviestā (trīs minūtes uz pannas un al dante sparģeļi gatavi), bet šorīt uzcepu divus šos pīrāgus un pat ar diviem bija neliela mazuma piegarša. Lielisks variants sātīgākām brokastīm.
Mīklai: 
Smilšu mīklas klasika 250g milti ( manā gadījumā: 100g pilngraudu auzu milti, 100g pilngraudu kviešu un 50g kviešu milti)
150g auksta sviesta
1 ola
šķipsna jūras sāls un timiāna
To visu-virtuves kombainā, pēc nepilnas pusminūtes mīkla ir gatava (ar rokā arī ilgi mīklu mocīt nevajag, galvenais ātri dabūt viendabīgā masā) un lieku to uz vismaz stundu ledusskapī papūsties.
Kad atpūtas laiks beidzies, mīklu ņem ārā un klāj formās,  vietām sadursta  ar dakšiņu un uz 5 min pacepj 180 grādos pirms pildijuma ielikšanas.

Pildijumam
Bunti sparģeļu
2 olas un ja vēlas nedaudz piena kā omletes gatavošanai
dažādus sierus, kas mētājas ledusskapī
Muskatrieksts, pipari, sāls
Sviests vai Holandes mērces pārpalikums vai olīveļļa

Sparģeļus sagatavo- nolauž cietos kātus, tos kuri pārāk resni nedaudz nomizo un uz 4 min noblanšē ar verdošu ūdeni, pēc tam uzreiz ledus aukstā ūdenī. Atdzesē un kārto mīklas formā, apber ar garšvielām, nedaudz sviesta vai Holandes mērces pārpalikuma, kas iespējams palicis no citas sparģeļu maltītes, un uz 5 min ieliek krāsnī, sagatavo olu ar pienu,sieriem un aplej sparģeļus un turpina cept kamēr masa gatava un pakratot nekustas ne no vietas. Atļauj nedaudz atdzist un tad centieties nepārēsties.




No comments:

Post a comment