Tuesday 24 August 2010

gaileņu pirmdiena

iesākt nedēļu ar tik gardu vakaru kā vakar, ir labākais, ko var vēlēties šajā, nu jau lietainajā, rudenīgajā laikā. 
pie virtuves galda paspējām parunāt gan par ar cietumsodu sodāmām aktivitātēm, gan to kā ziemā iespējams cīnīties ar aukstumu [pet pudeles ar karstu ūdeni, cepures un iepriekšējā vakarā sagatavota virskārta pie pašas gultas], gan pavisam lieliskām atmiņām par ēdienu. un kopsaucējs pat nav tas, ko ēdām - bet tas, ka var tik patīkami sapulcēties pie kopīga zupas katla un bļodiņas.
vakar šefpavārs mūsu virtuvē bija rasa. un man bija tas prieks viņai asistēt, visā kur nu bija nepieciešama mana palīdzība.


iesākumā tapa gaileņu zupa ar kausēto sieru. pavisam vienkārša, bet tik ļoti garda vira.


gaileņu zupa.
2 sīpoli
3 burkāni
2 buljona želejkubiki [vistas][uz 4-5 litriem]
pipari, sāls
lauru lapas
gailenes
kartupeļi
kausētais siers 'dzintars'
dilles, pētersīļi


katlā ieliek veselu sīpolu [bez ārējās mizas, saprotams], arī piparus, 3 ķiplokdaivas, laurulapas. ielej ūdenī līdz katla vidum un vāra, paralēli pievienojot ripiņās sagrieztus burkānus un 2 buljona želejveidīgos kubus - zupai uzreiz pavisam cita garša. kad burkāni pamīksti, pievieno arī daiviņās grieztus kartupeļus un sviestā apceptas gailenes + sīpolus [sāli var likt tikai sēnēm, tās apcepot]. tad liek klāt 'dzintara' kausēto, klasisko sieru un gatavs! pāri visam sakapātas dilles un laime pilnīga.
tapa arī krāsnī ceptas kartupeļu daiviņas, kur pa starpai arī gailenes un zaļumu sviests. visam pārkaisa ķimenes, kas piedod īpaši kartupelīgu garšu - šis nācis no egijas virtuves noslēpumiem ..)
kartupeļus ēdām ar gaileņu mērci. gailenes saplēš strēmelēs - plēst esot īpaši ieteicams, jo tad gailenes nezaudē savu struktūru. un apcep sviestā - kopā ar sakapātiem sīpoliem un sāli. kad liekas, ka viss šķidrums izzudis - jau atkal pievieno 'dzintaru'. mjāa, nav nekāds liesais gaileņu vakars - bet toties, cik labi garšo. un tieši tāpēc mums mājās ir vidukļriņķi! 


un trešais, bet ne mazāk gardais uz galda liekamais sēņu ēdiens - gaileņu kruasāni.
jau atkal 'tešla' ar savu bezrauga kārtaino mīklu turpina savu slavas gājienu. 
uz galda veido paralelogramformas mīklas figūras, pa vidu liek pikuci zaļā sviesta un sviestā saceptās gailenes, kuras bagātīgi sapiparotas un sasālītas, jo citād garša par pliekanu - rasa šos mēģina jau ne pirmo reizi. sarullē kruasānveidā un gatavu apslacī ar aukstu ūdeni un cepeškrāsnī iekšā. cep apmēram 180-200 grādos.





lielisks gaileņu vakars lieliskā kompānijā!
savu kārtu gaida arī deserta un kartupeļa vakars.

8 comments:

  1. man šķiet, mēs ar betiju varētu kādu vakaru tevi apciemot. un ņam ņam!

    ReplyDelete
  2. varētu gan.
    tad vajadzētu dabūt arī ditu un lieni.
    jo dita, piemēram, nekad vēl nav bijusi pie manis.

    ReplyDelete
  3. jā, piemēram. un dita nāk komplektā ar krietnu pulciņu.

    ReplyDelete
  4. un jā. tad mēs gribēsim to karību jēru. gaileņu kruasānus un saldo ēdienu pēc tavas izvēles.

    ReplyDelete
  5. karību jēru var gaidīt tikai uz z-svētkiem ..D

    ReplyDelete
  6. nu tad uz z-svētkiem arī ciemosimies..

    ReplyDelete
  7. tiešām neko citu bez tā jēra negribas? ..)

    ReplyDelete
  8. pag, pag, dita te iniciatīvu pārņēmusi :D man garšo viss, kur nav ievads un nobeigums - un tad apcepam uz pannas zeltainus sīpolus. :) betija būs priecīga par jēkabu un kristīn, un helēn.

    ReplyDelete