Wednesday 30 June 2010

sezama vista

kad tomātu zupas recepte tika atkosta, pienāca laiks arī kraukšķīgajai medus vistai, kāda tikusi baudīta arī tajā pašā gan bei.


sezama vista

400 g vistas fileja
1/2 vistas buljona kubiņš
sāls, eļļa, baltie pipari, cukurs, vīns

milti
cepampulveris
ola
kartupeļu ciete
sāls
eļļa

medus
cukurs
sāls
tomātu mērce
vīna etiķis
pipari

sezama sēklas

sagriež gabaliņos vistu (~400g), saliek marinādē, ko veido no šādām sastāvdaļām : sadrupināts pus vistas buljona kubiks + šķipsna sāls + pustējkarote eļļas + malti baltie pipari + šķipsna cukura + 1 tējkarote ogu liķiera vai vīna (es izmantoju dabīgu dzērveņu liķieri - suvenīru), ieliek ledusskapī uz kādām minūtēm, vēlams pusstundu.

sagatavo šādu mīklu - pusglāze miltu + 1 tējk. cepampulvera + 1 ola + 3 ēd.k. kartupeļu cietes + sāls + 2 ēd.k.eļļas + ~pusglāze ūdens (jāskatās, lai mīkla sanāk bieza skābā krējuma biezumā, nepārāk šķidra).

kad vista samarinējusies, savāra nelielā katliņā kādu puslitru eļļas, bet jāuzmanās ar pareizu temperatūras izvēli, lai eļļa nesāk degt un šausmīgi ārdīties. vistas gabaliņus pamērcē augstākminētajā mīklā (re, tāpēc jābūt mīklai tādai, lai nepielīp par daudz tam gabaliņam un arī, lai nenotek galīgi nost) un pa dažiem liek tajā eļļā vārīties uz kādām 3-4 min, kamēr nedaudz brūnīgi palikuši (ja paliek brūni jau ļoti ātri, tad jāmazina eļļas vārīšanas temperatūra). kad gabaliņus izņem no eļļas, liek uz salvetes nosusināties.
kad vista sacepta, var ķerties klāt medus mērces gatavošanai. sajauc kopā šādas ikdienā kopā neiedomājamas sastāvdaļas - 3 ēd.k medus, 2 ēd.k cukura, sāls, 2 ēd.k kečups, 1 tējk. vīna etiķis, malti baltie pipari. mērci sakarsē dziļā pannā (ideālā variantā - vokpannā), kamēr sāk burbuļot un nedaudz karamelizēties. tad met iekšā vistas gabaliņus, kas mīklas kažociņos. apmaisa, kamēr visa medus mērce ir salipusi ap vistu. tad pārkaisa ar sezama sēklām un sagrieztiem lociņiem. ēd ar rīsiem.

1 comment:

  1. vou, to 1.bildi gan ieteiktu nomainīt vai izņemt, vizuāli drīzāk bojā apetīti :) bet tā pati recepte laba!

    ReplyDelete