Sunday 16 May 2010

sacepums bez tomātiem

nosaukums radies smieklu rezultātā par pārlasīšanos^. un nekas nav melots. šis tiešām būs bez tomātiem, lai gan nākamreiz arī tos varētu pievienot.
recepte pamanīta tepat tīmekļa ārēs un galarezultāts pavisam noteikti atbilst ekspektācijām.
 ^ - stāsts ir par to, kā es šodien šķirstīju lielo pavārgrāmatu un lasīju tur esošās kūku receptes. viena tika izlasīta kā 'kūka bez lazdu riekstiem' un cita 'viena kūka'['velna kūkas' vietā].

sacepums bez tomātiem.

2 vidēja izmēra cukini
4-5 kartupeļi
3 ķiploka daiviņas
0.5 l piena
250 ml saldais krējums
2 olas
200 g šampinjoni
40 g cietais siers
malts muskatrieksts
melnie un citi pipari
jūras vai vienkārši sāls


kartupeļus sagriež plānās šķēlēs. es savējos pat nemizoju, jo nopirku tos jau supertīrus un miziņa ir viena no gardākajām un labākajām visā kartupelī. sagriež šķēlītēs arī 2 daiviņas ķiploka. un liek visu katlā, kurā ielej puslitru piena un vāra [es lietoju lazdonas karsēto pienu un arī, protams, sanāca lieliski]. kad pirmie burbuļi parādās - nogriež mazāku uguni un turpina vārīt vēl kādas 20 minūtes, ik pa laikam izkustinot tur esošos kartupeļus.
pa to laiku smalkās šķēlītēs griež arī mazgātos, bet nemizotos cukini, sēnes. sēnes liek uz pannas olīveļļā apcepties.
tad jau būs arī tie kartupeļi savārījušies. ņem cepamtrauku, kas ieziests ar sviestu un iesmērēts ar trešo ķiploka daiviņu [to pirms tam pārgriež uz pusēm un pēc ieziešanas var pielikt klāt pacepties kopā ar šampinjoniem].
veidnē klāj kartupeļus, bet cenšoties ar pēc iespējas mazāk pienu. pāri liek kārtu cukini, tad visas garšvielas un pāri tam sieru. tad atkal kārtu ar kartupeļiem, cukini, tad ceptajām sēnēm, kur nedaudz pieliku arī savas iemīļotās bazilika lapiņas - atkal jau garšvielas un sieru. tad liek pēdējo kārtu ar kartupeļiem, cukini un pārkaisa garšvielas.
pienu, kas palika pāri no kartupeļu vārīšanas viegli sakuļ ar saldo krējumu un olām. un tad pārlej pāri cepamtrauka saturam. tad pārkaisa sieru un liek cepeškrāsnī uz viena no zemākajiem plauktiem. krāsni pirms tam uzsilda apmēram 200 grādu temperatūrā un tajos pašos vai nedaudz mazāk grādos turpina cept. vajadzētu traukam likt vāku vai ja tā nav, tad folija arī ļoti labi der. cep kādu stundu un tad ņem nost vāku - novieto uz augstāka nodalījuma un cep kamēr sabrūnē siers.
šoreiz tapa veģetārs un bez tomātiem. bet liekas, ka nākošreiz būs arī kārta tomātu un varbūt arī uz pannas apceptas vistas fileju gabaliņu kārta.


4 comments:

  1. Sveika!
    Šo pagatavoju šovakar un izdevās tiiik satriecoši gardi! :) Paldies!
    Vakar arī burkānzupu uztaisīju - arī bija lieliska!
    Paldies par "maltīti"!

    Agnese

    ReplyDelete
  2. agnes

    prieks dzirdēt, ka garšo un iedvesmo.
    paldies tev.


    ines

    ReplyDelete
  3. did it. garšo lieliski, gribas ēst pat, kad nav ēstgribas, kas nedaudz traucē tievēšanas procedūrai :D:D

    ReplyDelete
  4. Lieliska recepte, paldies! Izdevās ārkārtīgi garšīgi. Vienīgi līdz pat pašām beigām nebeidzu bažīties, ka sacepumā saliets pārāk daudz šķidruma (izmantoju pat mazāk saldā krējuma, kā norādīts). Bet beigās viss tomēr izdevās ļoti labi! Cepu stundu 180 grādu temperatūrā + 5 minūtes apbrūnināju sieru. Kārtās liku arī sarkanos sīpolus, lai būtu daudzveidīgāka garša. Iesaku visiem!

    ReplyDelete