Monday 10 May 2010

Saldskābmaize

Mmm. Tas tur pavasars ārā dullu dar'! Tā es viendien zvanīju savai mammītei un teicu, ka gribu gardās saldskābmaizes recepti!

Lai sanāktu trīs lieli kukulīši, vajadzēs:
viens klaipiņš tā saucamā "ķiegelīša"
litrs kefīra
ķimenes
glāze cukura
raugs - tas, kas paciņās un sasaldēts - aptuveni trešā daļa no paciņas
milti - man bija superextra - savi lauku milti, ko audzējis mans draugs, bet es domāju, ka derēs arī tie, kas veikalā nopērkami. Vajdzēs daudz - kādus 3 kg

Pie procesa:
Visupirms sagatavojam palielu trauku - var būt kāds spainītis vai bļoda. Es izmantoju lielu zupas grāpi. Nogriežam maizei garoziņu un pašu klaipiņu sagraizam nelielos kvadrātiņos. Liekam bļodā, beram iekšā cukuru, kādu šķipsnu sāls un ķimenes. To visu aplejam ar kefīru un liekam uz dienām 3-4 siltumā. Lai aug.. Ik pa laikam jāpamaisa!

Visu šo augšanas procesu es vairs nevarēju nociesties, jo smarža ļoti kairina:)

Ceturtās dienas rītā mūsu maizes traukā bija škidras konsistences masa, kas apburoši smaržo. Pienācis laiks to mīcīt. Sagatavojam raugu - izšķīdinam siltā pienā vai ūdenī un lejam klāt. Noņemam gredzenus no pirkstiem, beram iekšā pirmo kg miltu un ķeramies pie mīcīšanas. Mīklai jāsanāk stingrai. Tad liekam vēl vienu dienu siltumiņā - lai aug.
Ja maizīte ik pa brīdim sāk "kāpt laukā" no trauka - nomierinam, viegli iemīcot..

Pēc diennakts - izmīcam mīklu vēlreiz labi kārtīgi un veidojam kukulīšus. Tiem jabūt maksimāli viendabīgiem, pretējā gadījumā tie plaisā. Sildam krāsni /es cepu gāzes plītī/ līdz 200 grādiem, pannas nobirdinam ar miltiem sniegbaltas un liekam kukulīšus virsū. Labāk nežmiegties un cept divas tūres, nevis saspiest visus kukulīšus uz vienas pannas. Cepot tie arī turpina "augt".

Lai maizītes garoza būtu salda un garda - mēs ar mammu to ik pabrīdim "aplaistam" un noglāstam ar cukurūdeni.

Maize cepas līdz pusotrai stundai. Lai noteiktu gatavību - paklauvējiet pa garozu. Ja skaņa ir dobja - maize ir gatava! :)

Ines - bilžu nav. Bija tik gardi, ka viss apēdās. Visgardāk tikko no krāsns ar sviestu.

No comments:

Post a Comment