Monday 18 July 2016

Citrona-melleņu putu jeb muss kūka.

Jau atkal vasaras vidus. Pats Positīvākais laiks gadā, kas arvien sakrīt ar manu dzimšanas dienu. Un man 31!
Es nekad neesmu sevi izaicinājusi, rīkojot lielu ballīti, bet, lai vai kā - kūka ir vienmēr (svecītes gan ne). Aicināt nevienu īsti neaicinu, bet gatava uzņemt esmu. Šogad pat cepu divas! 
Te nu būs pirmā - ļoti gaisīga, garšām bagāta - ļoti labs balanss starp citrona skābumu, baltās šokolādes saldumu un melleņu svaigumu. Iesaku ikvienam gardēdim!

Citrona-melleņu putu jeb muss kūka.


Pamats:
Ir varianti:
Nr.1 ja ir mazāk laika un negribas ķēpāties ar mīklas gatavošanu 
300 g 'Selgas' klasiskie cepumi
100 g sviests

Nr.2
100 g mandeles
120 g sviests
150 g milti
50 g cukurs

Baltās šokolādes slānis:
200 g baltā šokolāde
45 g sviests
50 ml saldais krējums
2 ēdk. citrona sulas

Citrona vārītais krēms (Lemon curd)
60 ml svaigas citrona sulas (1-2 citroni)
2 citronu miziņas
70 g cukurs
4 olu dzeltenumi
45 g sviests

Citrona putu kārta:
2 ēdk. želatīna
2 ēdk. auksts ūdens
420 ml salds krējums
85 g pūdercukurs
180 ml citrona vārītais krēms (liku visu, kas sanāca no augstāk pieminētā)

Melleņu putu kārta:
150 g mellenes (lietoju gan meža, gan dārza)
7 g želatīns
420 ml saldais krējums
85 g pūdercukurs

Šī kūka ir diezgan laikietilpīgs process kopumā, bet nekas no darāmā nav sarežģīts vai grūts. Galarezultāts priecēs ne tikai citu vēderus, bet gandarīs pašu par paveikto. Un tā garša - lieliska!

Pamats:
Nr.1 Cepumus sasmalcina vai nu ar rokām vai vēl ātrāk tas būs ar blenderi. Tad ieber bļodā un pārlej ar izkausēto sviestu, iemaisa, līdz visi cepumi tikuši pie sviesta piles. Pēc tam šo masu pārklāj izvēlētajai kūkas formai (iesaku tādu, kas ir ar noņemamām malām) un liek ledusskapī.
Nr.2 Bļodā, nedaudz sagrieztu vai rīvētu, ieliek sviestu, cukuru - un visu nedaudz kopā tā kā samīca. Es to darīju ar koka karoti. Pieliek pusi miltu un vēl iemaisa. Tad mandeles, kuras var smalkāk sagriezt vai arī uzticēt šo darbiņu savam blenderim. Pievieno atlikušos miltus. Nu jau var iejaukties arī 'zelta rokas' un samīcīt visu masu ar labām domām. kad tas veiksmīgi izdarīts - mīklas bumbu liek pārtikas plēvē un uz kādu pusstundu patur ledusskapī. Tad ņem to un liek izvēlētajā kūkas formā un vienmērīgi izklāj. Liek cepties 180 grādos un aptuveni 20 minūtēm, kamēr viegli, zeltaini brūnīga. Atdzesē.

Baltās šokolādes slānis:
Bļodā liek sadrupinātu šokolādi. Citā bļodā, kas būs liekama arī ūdens peldē, virs plīts, liek sviestu, saldo krējumu, cukuru un citrona sulu - to visu maisot uzsilda un tad pārlej pāri baltajai šokolādei. Tā kusīs, ja tomēr neizkūst pavisam, var šo visu masu kopā arī pasildīt, līdz maisot, izveidojas viendabīga masa.
Šo masu vienmērīgi pārklāj pār pamatu un atkal liek ledusskapī, lai sastingst.

Citrona vārītais krēms (Lemon curd):
Šo es gatavoju pirmo reizi, jo līdz šim vienkārši nav sanācis un nav bijušas receptes, kur tas būtu. Amerikā šo var gatavu nopirkt jau veikalā, nezinu, iespējams, arī mūsu pašu Sky vai Stockmann plauktos arī, bet tas nemaz nav arī tik grūti to pagatavot pašam.


Vispirms citronu kārtīgi nomazgā un tad norīvē miziņu (man ir tāds lielisks citrusu miziņu mizotājs, ļoti ērts), bļodā pievieno citrona sulu, cukuru, olu dzeltenumus un sviestu. To liek atkal karstā ūdens peldē un maisa karsējot ar slotiņu. Izveidosies tāda bieza, ķepīga masa. Noņem to no plīts un atdzesē.

Citrona putu kārta:
Nelielā krūzītē vai bļodiņā ieber želatīnu un pārlej ar auksto ūdeni, iemaisa. Ļauj visam noreaģēt un uzbriest. Tad šo liek ūdenspeldē uzsilt, kļūt visam atkal šķidram un ņem nost no plīts, atdzesē istabas temperatūrā. 
Kamēr tas dziest, vidēja/paliela izmēra bļodā lej saldo krējumu, kad tas jau sāk biezēt, pievieno pūdercukuru un sakuļ diezgan stingrā putukrējumā, bet jāuzmanās ar pārcenšanos sakult to sviestā. 


Ja želatīns ap šo laiku jau atdzisis, iemaisa to lēnām putukrējumā. Un tad iemaisa/iecilā arī iepriekš veiksmīgi pagatavoto citrona vārīto krēmu. Viendabīgo masu klāj pār šokolādes kārtu un atkal liek ledusskapī.

Melleņu putu kārta:
Mellenes liek katliņā ar pavisam nedaudz ūdens un uzsilda tik daudz, lai var just, ka ogas jau sāk dalīties. Bļodiņā caur sietu tās izspaida, lai tiktu pie melleņu biezeņa bez ogu miziņām. Kad šis biezenītis atdzisis līdz istabas temperatūrai, nokaisa to ar želatīnu. Kad tas noreaģējis, visu biezenīti uzsilda un izmaisa, un atkal jau ņem nost no plīts un atstāj dzesēties istabas temperatūrā. Tikmēr vidēja izmēra bļodā puto saldo krējumu, kad sāk biezēt, pievieno pūdercukuru un saputo diezgan stingrā putukrējuma, bet jau atkal pielūko nesakult sviestā.
Tad, kad melleņu biezenis atdzisis līdz istabas temperatūrai, iecilā to putukrējuma masā un klāj pāri kūkai. 
Tagad tik atliek izpausties dekorēšanā ar svaigām ogām un citrona miziņu, vai nu kā labpatīk.


Ieteicams ļaut kūkai sastingt un dzesēties ledusskapī 5-6 stundas.

Saņēmu daudz komplimentus par šo kūku - droši varu teikt, ka ne pedējā reize, kad to gatavoju.


Labu apetīti!








No comments:

Post a Comment