Sunday 26 December 2010

slepenā 'krustmātes mīkla' .

ir otrie ziemsvētki. visi savus pīrāgus un zirņus jau sen kā, droši vien, apēduši. arī es, tostarp. bet ar pīrāgiem un saldmaizītēm sevi var palutināt arī uz Jauno gadu.
šogad beidzot tiku pie slepenās, mamms cītīgi glabātās, receptes. [es gan recepšu glabāšanas iemeslus nevaru kaut kā saprast, jo dalīties labajā un garšīgajā taču ir tikai apsveicami!]
mana tēta rīgas krustmāte, pie kuras bērnībā braucām ciemos, izrādās bija atzīta pavārmeistare Dzintara Bandeniece. te tad arī būs 'krustmātes mīklas' recepte. pīrāgiem, saldmaizītem un visam citam - neticami gardi un  pīrāgi pēc dienas nepaliek cieti, saldmaizītes pārvēršas par cepumiem. jā.






krustmātes mīkla.

500 g sviests (vai margarīns)
1 rīgas raugs [vai viena paciņa sausais raugs, bet tad jāpieliek arī ēdamkarote cukura]
1 litrs milti
200 g krējums
šķipsna sāls



sviestu [atlaidinātu] palielā bļodā sagriež pa gabaliem - nu tā, ka ņem un tādos nelielos gabalos sakapā - gandrīzvaikā griežot kartupeļus priekš cepšanas pannā ..)
pāri pārber kādu pusi miltu un raugu [gadījumā, ja nav Rīgas rauga opcijas, kuru izkausē ar cukuru, lietot var arī sauso raugu, tik tad mīklai pievieno cukuru]. pieliek daļu krējuma, sāli un sāk iemaisīt visu ar karoti. tad pakāpeniski liek vēl miltus, atlikušo krējumu un sāk mīcīt ar rokām, kamēr viendabīga masa - ja liekas, ka baigi baigi līp pie rokām - pieber bišku vēl miltus, bet nevar aizrauties, jo par daudz arī nevajag. tad mīklu tajā pašā bļodā nolīdzina [mīlīgi nopliķē] un pārliek pāri pārtikas plēvi un liek ledusskapī uz kādām 2 stundām vai nedaudz mazāk, ja nav tik daudz laika.

masa, ko liek iekšā.
nu, te var variēt. jo, ja gribi arī veģetārus, tad, piemēram, var arī sacept sēnītes ar bišku sīpoliem un tā.

bet tradicionāli:
300-400 g gaļiņa
2-3 olas [šīs arī var nelikt]
1 sīpols
pipari
sāls

ņem tādu cauraugušu kūpinātu gaļiņu vai nu kādu vien spēj veikalā atrast. to sagriež nelielos kubiņos. novāra olas un atdzesē. sīpolus arī sīki sagriež. 
uz pannas uzsilda nedaudz eļļu, apcepina sīpolus [bet ne zeltainus, tikai tādus caurspīdīgus], pieliek arī sagriezto gaļu, sapiparo un bišku sāli pieliek, visu apcepina, bet ne pārāk daudz.
tad ieliek to bļodā un atdzesē. kad padzisis, iemaisa sakapatās vārītās olas.

principā viss gatavs, lai sāktu darboties.

izņem mīklu no ledusskapja. 
un sagatavo sev tīru virsmu operācijai - pīrāgu veidošana!
nedaudz virsmu iemilto un paņem pikuci mīklas vēl apviļā miltos, lai ir tāda patīkama, bez lipšanas pazīmēm.
ar pirkstiem izspaida nelielu pleķīti mīklas, ieliek tējkaroti gaļas masas un pārliek pāri to maliņu, lai tas gaļas pikucis ir apsegts. 
saspaida savienojuma vietu un ar glāzi 'nokniebj' nost.
nu ja - un skatās, lai nekur nenāk tā mīkla vaļā. liek smuki uz cepešpannas, kura noklāta ar cepampaīru, lai nepiedeg. kad būs visa panna ar pīrāgiem. apziež ar olu un krāsnī iekšā. uz kādiem 180 grādiem, vai 200, skaties pēc situācijas.


būs tā, ka mīkla paliks pāri.
to izmanto saldo maizīšu pagatavošanai parasti.



paņem lielāku pikuci to mīklu, izrullē uz samiltotās virsmas. noziež ar olu, pārkaisa cukuru un kanēli vai magonēm, vēl bišku cukuru un sarullē kopā. un tad griež ripās. 
tāpat liek uz cepešpapīra un apziež ar olu.


priecīgi!

3 comments:

  1. Kas par lielisku recepti! Paldies, ka padalījies :)

    ReplyDelete
  2. mmm izskatās gardi. Vai Rīgas raugs 100g paciņa? Šķiet bija arī 50g :).

    ReplyDelete
  3. standarta pacinja.
    ne mazaa, bet normaalaa ..)

    ReplyDelete