Friday 31 December 2010

Īstie pelmeņi, "po sibirski"

Man patīk pelmeņi, jo tos var ātri pagatavot - uzvāri un viss - un tie ir īsts, vienkāršs, ziemīgs ēdiens. Iedomājoties pelmeņus, man uzreiz nāk prātā stāsti par Sibīriju, kur ziemai sākoties, veseli ciemi ķeras pie pelmeņu taisīšanas - veči kauj aunu vai cūku, sievas mīca un rullē mīklu.

Ar pelmeņiem ir tā, ka dažreiz tos vienkārši ļoti sagribas, bet no veikalu produkcijas nav nekādas baudas. Izrādās, ka pelmeņus var uztaisīt pats un tas ir pavisam vienkārši. Garšo, protams, daudz labāk nekā veikalu pelmeņi, un nav jābojā veselība ēdot nezināmas izcelsmes produktu.

Pelmeņi "po sibirski"

apmēram 0,5 kg milti - vislabāk Dobeles extra
0,5 kg malta liellopu gaļa
0,5 kg malta cūkgaļa
3 sīpoli
sāls
pipari

Mīkla:

Uz galda izber miltu kaudzi un uztaisa tādu kā plakanu vulkānu ar paceltām maliņām. Uzmanīgi ielej "krāterī" glāzi ūdens, kurā iepriekš izkausēta pustējkarote sāls.

Ar karoti vai rokām ierušina ūdeni miltos, un pēc tam ķeras pie mīklas mīcīšanas. Jāmīca, kamēr mīkla nelīp pie rokām, un jo ilgāk mīca, jo mīkla labāka. Ja ir izmīcīts, bet līp - pievieno miltus. Ja tik sauss, ka nevar pamīcīt - pielej vēl ūdeni.

Kad mīkla gatava, nogriež no tās kulaka lieluma gabalu, un izrullē plānu (pa lielam - jo plānāk, jo labāk). Man ir speciāla "peļmeņica", kas procesu paātrina, bet tikpat labi var iztikt ar šņabja vai citu vidēja lieluma glāzi, ar ko no mīklas spiež aplīšus.

Pildījums:

Sīpolus sagriež mazītiņos gabaliņos, saliek traukā kopā ar abu veidu maltajām gaļām, neskopojoties pieber sāli un piparus, un kārtīgi visu samīca kopā, līdz ir vienmērīga masa.

Uz mīklas aplīšiem liek apmēram frikadeles lieluma gaļas piciņas, apli loka uz pusēm un maliņas saspiež ar pirkstiem kopā. Lai smukāki un labāk turas kopā, var izlocīt lūk šādu formu:

Gatavo produkciju liek uz miltiem nokaisīta dēlīša, un - iekšā saldētavā. Kad pelmeņi sasaluši, tos saber maisiņā, un liek atpakaļ saldētavā glabāšanai.

Pelmeņus vāra lielā daudzumā ūdens 12 min, ēd vai nu ar krējumu un etiķi, vai sviestu un daudz pipariem - man otrais variants vislabāk garšo.

3 comments:

  1. o, santa
    lieliski!
    paldies liels par recepti.

    ReplyDelete
  2. fuu, labi, ka tev šķiet labi! pirmais posts tomēr, uztraucos :)

    ReplyDelete
  3. ir ļoti labi pat.
    es kā reiz viendien grasījos meklēt kādu pelmeņrecepti - nebūs nekur tālu jāmeklē ..)

    paldies

    ReplyDelete