Tuesday 11 May 2010

trauslā kūka [gandrīz napoleons... vai varbūt žozefīne?]

pārsteidzošā kārtā jau pāris dienas 'maltītei' ir apritējuši 10 000 apmeklējumi. kas ir daudz. un kas IR daudz. ceru, ka tie apmeklējumi ir arī līdzējuši un devuši vismaz kādu iedvesmu kādai ēdienreizei. man - noteikti.
nu ja. un lai jau būtu kaut nedaudz svētku sajūta - vēl viena kūka. mamm šo pagatavoja par godu Mātes dienai. šī ir diezgan leģendāra - jo nenormāli garda un es to atceros, kopš vispār kaut ko atceros.

trauslā kūka [gandrīz napoleons...vai varbūt žozefīne?]

pamats:
300 g sviests vai margarīns
3 gl. kviešu milti
3/4 gl. piens


krēms:
1 1/2 gl. piens
2-3 olas
1 gl. cukurs
2 ēd.k. milti
vanilīns
200 g sviests
4 pilieni mandeļu ekstrakts
varbūt arī konjaks vai rums

dzērveņu, brūkleņu vai skābu ābolu zapte


tātad. pamats. bļodā izsijātos miltos iekapā sviestu [ne pārāk mīkstu, drošāk tādu, kas no ledusskapja]. kad tas jau nedaudz kopā sakapājies - izveido bedrīti, kurā ielej pienu un turpina kapāt [nekad nebūtu domājusi, ka nāksies vārdu 'kapāt' tik bieži izmantot saistībā ar kūkas gatavošanu], līdz veidojas tāds kā mīklas kamols, kuru nu jau var mīcīt ar rokām un uzmīca viendabīgu mīklas pikuci. to liek ledusskapī uz stundu [vai kā mamm teica - neliek, ja nav laika ..)]. pēc tam to pikuci sadala četrās daļās un katru izrullē 3 mm biezu. visas daļas jārullē apmēram vienā formā. liek uz pannas, kas izklāta ar cepampapīru un sadursta ar dakšu [ļoti labs stresa noņēmējs, starp citu]. un cep uzkarsētā cepeškrāsnī [kādi 220-250 grādi], kamēr viegli brūni. visu laiku jāvaktē, jo process diezgan ātrs. šos atdzesē.


krēms.
olas saputo ar cukuru, pievieno miltus, arī šķipsnu vanilīna un pienu. to visu katliņā karsē uz mazas uguns, kamēr sabiezē. turklāt, visu laiku jāmaisa. šo masu atdzesētu - pievieno saputotam sviestam [kuru pirms tam saputo ar mikseri]. un tad saputo to visu kopā ar mandeļu ekstraktu vai arī konjaku, rumu - sanāk ārkārtīg gards krēms.


tagad atliek tik' pašas kūkas sameistarošana.
liek kārtās krēmu, un krēmu, kuram vēl pa virsu zapte. apgriež smuki kūkas formu un drupačas pārkaisa pāri pēdējai kārtai.
vislabāk, ja kūka dabūn pa nakti pastāvēt ledusskapī - kamēr viss 'sakožās' kopā.







 

6 comments:

  1. šo es noteikti pamēģināšu! nedēļas nogalē paredzēts vārda un dzimšanas dienu maratons...

    ReplyDelete
  2. Ak, mana vecā, aukstā cepeškrāsns! Tomēr esmu nolēmusi mēģināt, tad jau manīs.

    ReplyDelete
  3. kaut kāda sodība, nu neparko man nesanāk kārtainā mīkla, jau kuro reizi. man vajag paraugdemonstrējumu.........

    ReplyDelete
  4. hmm. it kā jau nemaz nav tik sarežģīta.
    un te minētā pat ir bez pārmīcīšanām un tā ..)

    ReplyDelete
  5. Recepte ir viena no vienkāršākajām, kuru esmu provējusi. Es neko nekapāju, bet sviestu (no ledusskapja ) sarīvēju uz rupjās rīves un visu ātri ar rokām (vēsā virtuvē) samīcīju. Sanāca laba, tikai pēdējo kārtu aizmirsu sadurstīt ar dakšiņu- uzpūtās 8cm biezumā :) . Rīt tikai smērēšu, tad jau redzēs. Domāju, ka viss būs oki-doki :)

    ReplyDelete
  6. uz izdošanos! ..)

    un cerams, ka garšos.

    ReplyDelete